PRESELJENA LINIJA ZA PRERADU

Istarska rajčica ove godine ide u Varaždin. Gasi se Podravkina tvornica u Umagu?

Objavljeno, 02. ožujka 2022. Vijesti
# Foto: PODRAVKA / Linija za tetrapak iz Umaga je preseljena u Varaždin još lani
AUTOR
Robert Mihaljević

Umaška rajčica ove će se godine prvi put prerađivati u Podravkinoj tvornici za preradu povrća Kalnik u Varaždinu.

Koprivnička kompanija lani je iz tvornice u Umagu preselila u Varaždin novu Tetra Pak A3 Flex proizvodnu liniju za rajčicu, a oko 30 radnika dobilo je ponudu da radi u Kalniku. Zanimljivo, u umašku je tvornicu bila instalirana tek prije tri godine, što je opet otvorilo spekulacije da Podravka gasi tvornicu u Umagu.

U srpnju 2018. Podravka je u tvornici za preradu rajčice u Umagu predstavila novu Tetra Pak proizvodnu liniju vrijednu više od 7 milijuna kuna koja “omogućava dugotrajnost i svježinu proizvoda te fleksibilnu proizvodnju Podravka passate volumena 500 ml ili 200 ml”.

Apartmani i hoteli

Radnici iz Umaga, kako doznajemo, strahuju kako se ove godine rajčica više neće prerađivati u tvornici u Istri.

Riječ je o jedinoj tvornici za preradu rajčice koja je počela s radom još 1911. godine. Gradsko vijeće Umaga još je ranije zonu u kojoj je Podravkina tvornica za preradu rajčice – koja je usred Umaga, uz more – urbanistički prenamijenila u prostor za turističko-hotelsku namjenu. Tamo se mogu graditi stanovi, apartmani, hoteli i rekreativne zone.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković i predsjednica uprave Podravke Martina Dalić
Ministrica poljoprivrede Marija Vučković i predsjednica uprave Podravke Martina Dalić / Foto: Podravka

Iz Podravke navode kako je “Tvornica Kalnik u Varaždinu tijekom 2021. krenula u modernizaciju koja uključuje liniju za preradu voća, aseptičku liniju i vakuum kotlove, liniju za punjenje povrtnih umaka i proizvoda u squeeze ambalaži te preseljenje linije Tetrapak® iz Tvornice povrća Umag”.

EU daje 19 milijuna kuna

“Projekt je prijavljen na EU Program ruralnog razvoja te su dobivena nepovratna sredstva u visini od 19 milijuna kuna. Modernizacija će pridonijeti povećanju prihoda od prodaje te smanjenju troškova proizvodnje, pozitivno utjecati na kvalitetu sirovine te omogućiti proizvodnju novog asortimana proizvoda, a završetak radova planiran je ove godine”, tumače u koprivničkoj tvrtki.

Ranije je preseljenje cijele nove linije Tetra Pak iz Umaga u Varaždin u Podravki opisano kako investicija koja će “rezultirati konsolidacijom proizvodnje prerađevina na bazi povrća”.

Tim je riječima Podravka vjerojatno priznala kako će svi kapaciteti za preradu povrća biti na jednome mjestu – varaždinskoj tvornici Kalnik u koju je proteklih godina u energetsku učinkovitost, nove linije, zdence s vodom i sigurnost uloženo više od 100 milijuna kuna.

Hoće li se to dogoditi već ove godine – uskoro ćemo doznati jer sezona prerade rajčice počinje u srpnju.


Tagovi: PODRAVKA RAJčICA UMAG VARAžDIN

NEDAVNO OBJAVLJENO