BARBARA JE SVE PRIZNALA

Ispovijest nećakinje: Kako sam iz ujakova sefa ukrala čak 240.000 eura

Objavljeno, 04. studenoga 2020. Naše priče
# Foto: FACEBOOK / ILUSTRACIJA / Fotografija nema nikakve veze s tekstom
AUTOR
Redakcijski tekst

Sjećate li se priče o nećakinji koja je iskoristila povjerenje ujaka te mu iz sefa u dvije godine kriomice maznula čak 240.000 eura, odnosno oko 1,8 milijuna kuna?

Riječ je o Barbari (28), prvostupnici geografije s prebivalištem u Čakovcu, koja je zbog krađe novca ujaku Đuri upravo zaradila optužnicu te će joj se uskoro suditi.

Tereti se da je od kraja 2017. do veljače 2020. u ujakovu stanu u Čakovcu iz skrivenog sefa u potkrovlju, saznavši gdje ujak drži ključ, kriomice uzela čak 240.000 eura. Uzela bi još da joj ujak nije skrio ključ kad je posumnjao u krađu.

Potom je potkraj svibnja ove godine pokušala raznim alatom nasilno otvoriti sef jer je znala da u njemu ima još novca. No, nije u tome uspjela.

TROŠILA JE, KAŽE, ZA ŽIVOT

Barbara je tijekom istrage sve priznala. Doznala je da je ujak ključ sefa skrivao u klupi za sjedenje oko stola u kuhinji.

“Prvi put sam uzela ključ kad nikoga nije bilo kod kuće, otvorila sam sef po noći, uzela par tisuća, zaključala sef i otišla. Nakon toga sam vratila ključ. Tada sam uzela oko 2000 eura i rekla sam sama sebi da ću sve vratiti.

Ujakov sef nakon toga otvarala sam sigurno jedno desetak puta. Sjećam se da sam jednom ili dva puta uzela cijelu vezicu u kojoj su bile novčanice od 100 eura.

A kako sam trošila novac? Pa, za život, kupovala sam sebi i svojima stvari, a pomagala sam i drugim ljudima koji su imali lošu situaciju. Živjela sam u unajmljenom stanu kojeg plaćam 900 eura mjesečno.

Ujedno sam trebala i novac za pokretanje posla, no nikako da sama sebe pokrenem. Inače živim od igara na sreću.

KUPILA BUŠILICU I BRUSILICU

Zadnji put sam uzela novac iz sefa u siječnju ove godine, mislim oko šest-sedam tisuća eura. Ujak je potom uzeo ključ. Kako je u sefu ostao jedan papirnati paket s novčanicama, pokušala sam uzeti i njega.

U sefu je bilo mnogo novčanica eura / Foto: Facebook – ilustracija

Prvo sam pokušala napraviti kopiju ključa, imala sam ga poslikanog, ali nisam uspjela. Onda sam u Bauhausu kupila bušilicu i brusilicu, a u Pevexu poluge. Pokušala sam otvoriti sef i čekićem, pa i turpijom, ali nisam uspjela.

Vezice u kojima je stajao novac sačuvala sam jer sam imala namjeru vratiti sve ujaku. U travnju sam i kupila sef jer sam htjela vidjeti kako sefovi funkcioniraju i kako izgledaju ključevi.

Ali, taj sef nije nimalo izgledao kao ujakov. Što da vam velim? Uzimala sam ponekad 2000 eura, a nekad i 20.000 eura. S ujakom sam u relativno dobrim odnosima. Komuniciramo, imamo normalan odnos kao da se ništa nije dogodilo.

PRONAĐENE VEZICE ZA NOVČANICE

Nastojim da sve bude po starom. Namjeravam ujaku vratiti novac, upisala sam fakultet i počela raditi studentske poslove, imam s ujakom i dogovoren plan kako ću vraćati taj novac”, ispričala je Barbara tijekom istrage.

Ujak u postupku nije želio svjedočiti protiv nećakinje koristeći blagodat nesvjedočenja. No, postavio je imovinsko-pravni zahtjev u iznosu od 240.000 eura.

Prema policijskom zapisniku, u Barbarinom unajmljenom stanu u Zagrebu pronađene su papirnate vezice za novčanice s logom banaka. Na jednoj s logom Raiffeisenbank pisalo je 20.000 eura (100×200), na drugoj s logom i pečatom PBZ-a 50.000 eura (100×500).

Na preostalih pet vezica rukom su bili ispisani iznosi: 50.000 eura, 20.000 eura, 10.000 eura, 10.000 eura i 50.000 eura. Prema ujakovoj evidenciji, iz sefa nedostaje ukupno 240.000 eura.


Tagovi: KRAđA NEćAKINJA NOVAC SEF UJAK

NEDAVNO OBJAVLJENO