NARUČENI PROJEKTI

Ipak se gradi elektrana na vruću vodu kod Koprivnice, a možda i toplice

Objavljeno, 09. rujna 2019. Vijesti
# Foto: HRT screenshot (gradnja geotermalne elektrane kod Bjelovara)
AUTOR
Redakcijski tekst

Nakon što je u Velikoj Cigleni kod Bjelovara pustio u rad prvu geotermalnu energanu u Hrvatskoj, turski MB Holding krenuo je investiciju u Podravini kod Legrada.

Njihova tvrtka MB Geothermal priopćila je kako je s hrvatskom projektnom kućom Ekonerg sklopila ugovor o projektiranju geotermalne elektrane Legrad snage 19,9 megavata.

Elektrana će koristiti vruću vodu iz ležišta Lunjkovec-Kutnjak koja na ušću INA-inih bušotina doseže temperaturu od 130 stupnjeva. Godišnje će ta elektrana proizvesti oko 165 gigavatsati električne energije. Izdašnost bušotina je oko 60 litara u sekundi.

Energana kod Legrada trebala bi otvoriti desetak novih radnih mjesta. No, važnije od toga je investicijski ciklus koji bi mogao kasnije uslijediti. Nakon što se ohladi na turbinama elektrane, vruća voda mogla bi se koristiti i za druge namjene.

Čekalo se 13 godina

Tu se, prije svega, misli na plasteničku proizvodnju povrća, grijanje drugih objekata, ali i manju termalnu rivijeru s kupalištima. Za to je nužan interes privatnih investitora.

Prva geotermalna elektrana proradila je kod Bjelovara. Tamo je temperatura vode na ušću bušotine čak 170 Celzijevih stupnjeva, a izdašnost je 115 litara u sekundi.

Elektrana Velika Ciglena ima ugovor s Hrvatskim operatorom tržišta energije o otkupu struje na razini od 10 megavata neto, što odgovara prosječnoj energetskoj potrošnji oko 29.000 hrvatskih kućanstava. S obzirom da je riječ o obnovljivom izvoru energije, država plaća povlaštenu cijenu.

Potporu projektu iskorištavanja geotermalne energije kod Legrada dala je i Vlada još u lipnju 2006. godine na svojoj sjednici u Koprivnici. Nakon ‘samo’ 13 godina, čini se kako se cijela priča konačno pokrenula s mrtve točke.


Tagovi: ELEKTRANA GEOTERMALNA LEGRAD MB HOLDING PODRAVINA

NEDAVNO OBJAVLJENO