Inspektori za hranu u SAD-u otkrili su koje prehrambene proizvode ne kupuju u dućanima, i to zbog zdravstvenog rizika koji mogu nositi.
Oni su, dakle, na osnovi svojeg znanja i iskustva u svakodnevnom radu otkrili koju hranu ne kupuju po trgovinama, prenosi portal net.hr tekst britanskog Daily Expressa.
Jedna od tih namirnica je svježe nepasterizirano mlijeko, koje se obično naziva sirovim mlijekom, i ono je na vrhu njihovog popisa.
Za razliku od pasteriziranog mlijeka, sirovo mlijeko može sadržavati štetne bakterije kao što su salmonela, E. coli, listerija, brucela i druge, istaknuli su u Centru za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).
Tu su i sirovice klice rotkvice, lucerne i djeteline, koje također mogu sadržavati štetne bakterije poput E. coli i salmonele.
Na trećem su mjestu prethodno narezani proizvodi, poput salama, sireva i sličnih namirnica.
Kažu kako pakirana hrana, prema zakonu, mora proći strogi postupak, ali hrana koja je narezana na licu mjesta u dućanima baš i ne. Ne zna se, dakle, što je prethodno radila osoba koja je rezala tu hranu i kakve higijensko-sanitarne postupke je primijenila prije.
Na četvrtom su mjestu friško kuhane i pečene namirnice, dakle gotova jela, jer je održavanje odgovarajuće temperature ključno za sprječavanje rasta bakterija.
Propisi o sigurnosti hrane nalažu da se topla hrana treba držati na temperaturi od 57 stupnjeva ili višoj, dok se hladna hrana treba držati ispod 5 stupnjeva. Sve što nije u tim gabaritima predstavlja zdravstveni rizik, ističe Express.
NEDAVNO OBJAVLJENO