NEPOŠTENA TRGOVAČKA PRAKSA

Inspektori upozoravaju na zamke online kupnje blagdanskih darova

Objavljeno, 08. prosinca 2020. Vijesti
# Foto: DANICA.HR / ILUSTRACIJA
AUTOR
Redakcijski tekst

Državni inspektorat RH izdao je priopćenje u kojem se građane poziva na oprez prilikom online kupnje uoči predstojećih blagdana.

“Zbog znatnog porasta online trgovine tržišni inspektori pojačano provode ciljane nadzore u pogledu zaštite potrošačkih prava pri sklapanju ugovora na daljinu putem Interneta te nepoštene poslovne prakse trgovaca.

Spomenute nadzore inspektori obavljaju po službenoj dužnosti, ali i temeljem predstavki (prijava) kojih je u posljednjih nekoliko mjeseci znatno više.

S obzirom na navedeno, apeliramo na potrošača da se prije online kupovine upoznaju sa svojim pravima i obvezama pri sklapanju ugovora na daljinu putem Interneta”, navode u Inspektoratu.

Ugovor sklopljen na daljinu

Potrošači u slučaju kupnje putem interneta imaju pravo, ne navodeći razloge, raskinuti ugovor sklopljen na daljinu u roku od 14 dana od dana kada je roba predana u posjed potrošača

Pritom potrošači prije isteka navedenog roka moraju trgovca obavijestiti o svojoj odluci, i to putem obrasca za jednostrani raskid ugovora koji osigurava trgovac ili putem bilo koje druge nedvosmislene izjave kojom izražavaju svoju volju.

Samo tijekom studenoga tržišni inspektori Državnog inspektorata proveli su 67 inspekcijskih nadzora u kojima je utvrđeno ukupno 18 povreda odredbi Zakona o zaštiti potrošača i Zakona o elektroničkoj trgovini.

“Konkretno, trgovac nije na jasan i razumljiv način obavijestio potrošača o svim podacima o kupnji te nije dostavio potrošačima potvrdu o sklopljenom ugovoru.

Kontrole za Black friday

Osim toga, naveo je zavaravajuće informacije o glavnim obilježjima proizvoda u odnosu na zemljopisno i tržišno podrijetlo, te nije bio registriran za usluge informacijskog društva.

Protiv počinitelja su poduzete zakonom propisane upravne i prekršajne mjere. Tržišni inspektori tijekom studenoga su provodili i ciljane inspekcijske nadzore posebnih oblika prodaje pod naziva ‘Black Friday’ ili ‘Crni Petak’.

Ukupno je provedeno 108 inspekcijskih nadzora te je utvrđeno 18 povreda odredbi Zakona. Konkretno, trgovac nije istaknuo cijenu u redovnoj prodaji i cijenu tijekom trajanja posebnog oblika prodaje.

Utvrđeno je zavaravanje potrošača u pogledu cijena proizvoda ili načina na koji je ona izračunata, odnosno zavaravajuća poslovna praksa trgovca”, zaključuju u Državnom inspektoratu.


Tagovi: INSPEKTORI ONLINE KUPNJA

NEDAVNO OBJAVLJENO