GODIŠNJI IZVJEŠTAJ O NADZORU

Inspektori kontrolirali prodaju alkohola maloljetnicima u kafićima i dućanima

Objavljeno, 03. veljače 2022. Vijesti
# Foto: ILUSTRACIJA / Fotografija nema veze s tekstom
AUTOR
Redakcijski tekst

Tržišna i turistička inspekcija Državnoga inspektorata pojačano su nadzirale prodaju, odnosno usluživanje alkohola i drugih pića koja sadrže alkohol osobama mlađim od 18 godina.

U razdoblju od 1. siječnja do 31. prosinca turistički inspektori obavili su 2733 inspekcijska nadzora nad poslovanjem ugostiteljskih objekata u kojima se uslužuju pića te su uz ostalo kontrolirali i usluživanje, odnosno dopuštanje konzumiranja alkohola osobama mlađim od 18 godina.

“U 10 slučajeva utvrđeno je usluživanje alkoholnih pića maloljetnicima, dok u 11 slučajeva ugostitelji nisu na vidljivo mjesto istaknuli oznake o zabrani usluživanja pića mlađima od 18 godina.

Za utvrđene povrede propisa turistički inspektori Državnog inspektorata podnijeli su nadležnim prekršajnim sudovima dva optužna prijedloga, donijeli su jedan prekršajni nalog, te su naplatili 18 kazni na mjestu izvršenja prekršaja.

U istom razdoblju tržišni inspektori obavili su 1047 inspekcijskih nadzora u kojima su nadzirali pridržavanje odredbi Zakona o trgovini kojim je zabranjena prodaja alkoholnih pića i drugih pića koja sadrže alkohol osobama mlađim od 18 godina.

ZABRANA PRODAJE CIGARETA

Tržišni inspektori utvrdili su 13 povreda propisa te su donijeli dva upravna rješenja o otklanjanju nepravilnosti zbog neisticanja oznake o zabrani prodaje alkohola, podnesena su četiri optužna prijedloga te su izdana dva prekršajna naloga.

Tijekom prošle godine obavljen je i 771 inspekcijski nadzor u kojima je izvršena kontrola odredbi Zakona o trgovini vezano uz zabranu prodaje i isticanja oznake o zabrani prodaje duhanskih i srodnih proizvoda maloljetnicima. Nadzorima su utvrđene dvije povrede propisa te su tržišni inspektori poduzeli Zakonom predviđene mjere.

Uspoređujući s 2020. godinom, u prošloj godini zabilježeno je smanjenje povreda propisa koji se odnose na prodaje duhana i prodaje i usluživanja alkohola maloljetnicima. Jedan od razloga takvih pokazatelja zasigurno su i epidemiološke mjere.

Turistički i tržišni inspektori i tijekom ove godine provode istovjetne inspekcijske nadzore kako bi kao društvo postigli nultu stopu tolerancije prema konzumiranju alkohola među mladima”, priopćili su u četvrtak iz Državnog inspektorata.


Tagovi: ALKOHOL DUHAN INSPEKTORI KAFIćI MALOLJETNICI TRGOVINE

NEDAVNO OBJAVLJENO