INA u prva tri mjeseca ostvarila čak 603 milijuna kuna neto dobiti!

Objavljeno, 28. travnja 2022. Financijer
# Foto: DANICA.HR / ILUSTRACIJA / Benzinska postaja INA-e u Koprivnici
AUTOR
Robert Mihaljević

Najbolji kvartalni profit u novijoj povijesti ostvarila je INA u prva tri mjeseca ove godine, otkrivaju financijski izvještaji kompanije u četvrtak.

Prema poslovnim izvještajima koje je danas usvojila uprava, neto dobit u prvom kvartalu iznosila je čak 603 milijuna kuna i bila je veća 14 puta u odnosu na isto razdoblje lani!

Sándor Fasimon, predsjednik uprave INA-e, naglasio je danas kako je “snažan rast cijena nafte i plina glavni pokretač snažnog rasta prihoda cjelokupne industrije proizvodnje nafte i plina”.

“U takvom okruženju, Istraživanje i proizvodnja nafte i plina ostaje najveći generator novca u kompaniji. Iako su povećane opće razine cijena, prodajne količine usluga kupcima i maloprodaje ostale su snažne pri čemu nije bilo značajnih poremećaja u opskrbi tržišta.

180 radnika manje

Kao rezultat svih navedenih čimbenika, EBITDA Ine premašila je 1,1 milijardi kuna, pri čemu uobičajeno snažnija ljetna tromjesečja tek dolaze. Razdoblje snažnih rezultata iskorišteno je za ojačavanje Inine pozicije za nadolazeće godine”, istaknuo je Fasimon.

Ukupni prihodi iznosili su 5,94 milijardi kuna i bili su veći za 54 posto u odnosu na prvi kvartal prošle godine. INA je u prva tri mjeseca imala prosječno 3170 zaposlenih, što je za oko 180 ljudi manje nego u prvom kvartalu lani.

Prosječna neto plaća po zaposlenome u prva tri mjeseca iznosila je blizu 10.000 kuna, a u istom prošlogodišnjem razdoblju neto plaća je bila 11.150 kuna. Riječ je o padu od otprilike 10 posto.

U odnosu na lanjski kvartal, cijena barela sirove nafte ‘brent dtd’ skočila je za 67 posto, a ‘brant ural’ 1014 posto. Istodobno, cijena prirodnog plina veća je za 458 posto: skočila je s lanjskih 18 eura po megavatsatu na čak 101 euro.


Tagovi: 2022 DOBIT INA KVARTAL NAFTA PLIN

NEDAVNO OBJAVLJENO