INA na domaćoj nafti i plinu ove godine zaradila više od 3 milijarde kuna!

Objavljeno, 31. listopada 2022. Financijer
# Foto: DANICA.HR / Gužva na benzinskoj postaji INA-e u Koprivnici
AUTOR
Redakcijski tekst

INA grupa ostvarila je u prvih devet mjeseci ove godine 27 milijardi kuna prihoda od prodaje, što je 68 posto više nego u istom razdoblju lani.

Istodobno, dobit je iznosila 2,8 milijardi kuna i bila je veća za čak 152 posto! Ogroman rast dobiti uglavnom je ostvaren na prodaji domaćeg plina i nafte po tržišnim cijenama koje značajno rastu, dok su troškovi proizvodnje otprilike na istim razinama.

Drugim riječima, INA ostvaruje enormnu zaradu na domaćem plinu i nafti. Prihod od prodaje domaćih energenata ove je godine iznosio 5,4 milijardi kuna (rast od 109 posto), a dobit je ostvarena u iznosu od čak 3,3 milijarde kuna, što je 222 posto više nego lani. Ugrubo, riječ je o marži od čak 60-ak posto.

No, to istodobno znači i kako je ostatak poslovanja INA-e – ako se izuzme dobit na prodaji domaćih ugljikovodika – ove godine u minusu, odnosno gubitku. Ukupna cijena ugljikovodika koje je prodala INA u prvih devet mjeseci bila je 110 dolara po ekvivalentu barela, što je 91 posto više nego prošle godine.

Dvije nove bušotine

Više cijene rezultirale su sa 2,6 miijardi kuna višim prihodima. Viša cijena plina imala je pozitivan utjecaj na prihode u iznosu od 1,7 milijardi, a viša cijena nafte sa 718 milijuna kuna višim prihodima od prodaje, tumače u INA-i.

Péter Ratatics, predsjednik uprave INA-e, naglasio je kako je, unatoč svim izazovima, INA-in rezultat ostao snažan, prvenstveno zahvaljujući Istraživanju i proizvodnji nafte i plina, najjačem generatoru novca u uvjetima visokih cijena ugljikovodika.

“Kampanja na moru koja je u tijeku već je donijela rezultate s dvije nove bušotine puštene u proizvodnju, a radi se i na daljnjem razvoju kako bi se ublažio prirodni pad proizvodnje, očekivan s obzirom na Inin zreli portfelj.

Iako nam je vanjsko okruženje visokih cijena ugljikovodika omogućilo porast prihoda, važno je naglasiti da veliki dio dobiti INA vraća u investicije pa je nastavljeno razdoblje snažnih ulaganja. Iznos kapitalnih investicija više je nego udvostručen u usporedbi s prvih devet mjeseci lani”, zaključuje Ratatics.


Tagovi: 09 2022 DOBIT INA NAFTA PLIN PRIHODI

NEDAVNO OBJAVLJENO