INA će na rastu cijena i ratu zaraditi 4 milijarde kn! Vlada mora nešto učiniti

Objavljeno, 05. kolovoza 2022. Vijesti
# Foto: FACEBOOK / ČITATELJ / Plenković na benzinskoj postaji u Zagrebu
AUTOR
Robert Mihaljević

Bivši predsjednik Nadzornog odbora Ine upozorio je na ekstremno visoku dobit koju naftna kompanija ostvaruje na rastu cijena.

Damir Vanđelić jedini je javno predložio da se takav ekstraprofit nastao u izvanrednim okolnostima mora posebno oporezivati.

“Pogledajte financijske rezultate INA-e na stranicama burze. Dobit u samo prvih 6 mjeseci je skoro 2 milijarde kuna prije oporezivanja i bit će oko 4 milijarde kuna prije oporezivanja do kraja 2022. godine. Četiri milijarde kuna.

Damir Vanđelić
Damir Vanđelić / Foto: Varteks

INA u ovim okolnostima, kao i drugi njeni konkurenti, ima razdoblje iznimne dobiti uzrokovane rastom cijena uslijed rata u Ukrajini. Rat je donio dobit. Ja sam pristalica toga da se dobit zasnovana na izvanrednim okolnostima poput rata ili pandemije oporezuje tako da tvrtkama koje su beneficirale od toga ostane samo ona dobit koju su u prosjeku ostvarivale zadnjih 5 godina.

Dakle, ono za što su oni sami zaslužni. A ne rat. Dakle, samo na INA-i bi Hrvatska trebala naplatiti oko 2 milijarde poreza više jer je realno ta dobit proizašla iz uvjeta stvorenih nesretnim ratom i poskupljenjem koje se lomi na poduzetnicima i građanima.

To nije dobit proizašla iz izuzetnih napora menadženta, novih proizvoda, veće efikasnosti, boljeg crpljenja i slično. Rat je razlog. Zat, porez koji ubire sve nastalo na ratu i vraća građanima kroz smanjenje poreza jer građani trpe”, predložio je Vanđelić.


Tagovi: DAMIR VANđELIć DOBIT INA POREZ

NEDAVNO OBJAVLJENO