OVO NE IZGLEDA DOBRO

Imamo triput više umrlih i četiri i pol puta više zaraženih nego lani u rujnu

Objavljeno, 28. rujna 2021. Vijesti
# Foto: HRT screenshot / ILUSTRACIJA / Opća bolnica Varaždin
AUTOR
Redakcijski tekst

U prvih 27 dana ovogodišnjega rujna u Hrvatskoj je potvrđeno ukupno 26.110 slučajeva novozaraženih koronavirusom, a u tom su razdoblju preminule 272 osobe.

U prvih 27 dana lanjskog rujna bilo je ukupno 5928 novozaraženih i 86 preminulih od posljedica Covida, otkrivaju brojke Nacionalnog stožera civilne zaštite.

U odnosu na lanjski rujan, dakle, imamo čak četiri i pol puta više novozaraženih i triput više Covid potvrđenih smrti. Ovogodišnja rujanska epidemija obilježena je brzoširećim delta sojem, ali ogroman skok novih zaraženih i umrlih svejedno je zabrinjavajuć.

Ovog časa, naime, u Hrvatskoj je više od polovice odraslih osoba potpuno cijepljeno, lani cjepiva nije bilo ni na vidiku. Osim toga, dosad je ukupno koronavirusom u Hrvatskoj od početka epidemije zaraženo više od 400.000 ljudi, dok je lani početkom rujna bilo tek nešto više od 10.000 zaraženih.

Unatoč 50 posto procijepljenih i 40 puta više prokuženih (potvrđeno zaraženih), u prvih 27 dana rujna imamo višetruko više umrlih i novozaraženih nego u istom razdoblju prošle godine. Što će se dogoditi početkom sezone grijanja, u listopadu, teško je danas predvidjeti.


Tagovi: COVID RUJAN UMRLIH ZARAžENIH

NEDAVNO OBJAVLJENO