Imamo novog Todorića: Pavao Vujnovac, državni prijatelj broj 1

Objavljeno, 15. svibnja 2022. Naše priče
# Foto: DANICA.HR / Pavao Vujnovac (desno)
AUTOR
Robert Mihaljević

U javnosti je gotovo nezapaženo prošla vijest kako je kompanija Prvo plinarsko društvo (PPD) hrvatskoga plinskog kralja i ruskog igrača Pavla Vujnovca postala najveća u Hrvatskoj prema ostvarenim prihodima.

PPD je lani imao 20,9 milijardi kuna poslovnih prihoda, što je rast od čak 116 posto u odnosu na godinu ranije. Vujnovčevo plinsko carstvo preskočilo je, tako, Konzum i INA-u te se probilo na prvo mjesto na ljestvici najvećih.

Konsolidirani prihodi PPD-a s tvrtkama u inozemstvu veći su od te brojke. A da se ne govori o cijelom biznisu Pavla Vujnovca s 20-ak tvrtki objedinjenom u megakorporaciji Energia naturalis. Tu je i Petrokemija, Pevex, Luka Ploče, Enna grupa s brzorastućim Enna fruitom, a s globalnim divom Maerskom ulaže u Luku Rijeka.

Glavni financijski direktor

U Hrvatskoj uglavnom nezapaženo prolazi i vijesti da Pavao Vujnovac osobno kontrolira čak 26 posto Fortenova grupe, a tu je i 6,4 posto udjela kojeg ima PPD. Vujnovac danas posjeduje otprilike trećinu vlasništva u Fortenovi, a 43 posto drži mađarski fond Indotek koji je taj udjel kupio od Sberbanka.

O tome kako je Vujnovac i od koga uspio preuzeti gotovo trećinu vlasništva Fortenove – ovog časa nije poznato. No, poznato je kako je duboko uključen u poslovanje bivšeg Todorićeva carstva jer je glavni financijski direktor njegove krovne kompanije Energia naturalis Damir Spudić ujedno i član upravnog odbora Fortenove.

Pavao Vujnovac svoje je carstvo izgradio na povlaštenim plinskim ugovorima s ruskim Gazpromom, u to nema nikakve sumnje

Već mjesecima se u poslovnim krugovima vrti priča kako je Vujnovac iznimno zainteresiran za preuzimanje Konzuma s kojim tijesno surađuje otkako su Fortenovu preuzele ruske banke Sberbank i VTB. Enna fruit danas je ključni opskrbljivač Konzuma voćem i povrćem, pa je interes više nego jasan.

Može li se Vujnovac na koncu dogovoriti s vlasnikom Indoteka Danielom Jellinekom za kojeg mediji tvrde da je u prisnim vezama s Viktorom Orbanom i njegovim Fideszom? Nije nemoguće, s obzirom da su i Orban i Vujnovac črvsto oslonjeni na ruski kapital i ruske interesne sfere u regiji. Vrijeme će pokazati.

Dok je bog hodao zemljom

Pavao Vujnovac svoje je carstvo izgradio zahvaljujući povlaštenim plinskim ugovorima s ruskim Gazpromom, u to nema nikakve sumnje. Od 2017. godine pak PPD ima desetogodišnji ugovor s ruskim plinskim divom koji mu jamči povlaštenu kupnju dvije milijarde kubika plina godišnje.

Ruski kapital, dakle, duboko je u temeljima i nosivoj konstrukciji Vujnovčeva carstva koji je višak megaprofita posljednjih godina odlučio disperzirati, pa tako ulaže u maloprodaju, logistiku, transport. Hrvatski plinski kralj danas je ono što je nekoć bio Ivica Todorić.

Državni prijatelj broj 1, kako je Todorića svojedobno nazvao kolega Saša Paparella u svojem velikom istraživačkom tekstu o Agrokoru nastalom u doba dok je ‘bog još hodao zemljom’. Vujnovac je, po svemu sudeći, preuzeo Todorićevu ulogu. Hoće li izbjeći njegovu sudbinu?


Tagovi: AGROKOR ENERGIA NATURALIS FORTENOVA GAZPROM INDOTEK KONZUM PAVAO VUJNOVAC PPD RUSI SBERBANK

NEDAVNO OBJAVLJENO