DALIBORKA KRANJČIĆ, PREDSJEDNICA UPRAVE KTC-A:

Idućih tjedana dobavljači dižu cijene gotovo svih proizvoda na policama

Objavljeno, 21. listopada 2021. Razgovori
# Foto: KTC / Daliborka Kranjčić, predsjednica uprave / Arhivska fotografija
AUTOR
Robert Mihaljević

Cijene energenata silovito rastu proteklih mjeseci, što je natjeralo Vladu da zamrzne cijene naftnih derivata najmanje na 30 dana. Zbog poremećaja na tržištu raste vrijednost i svih drugih roba i usluga, prije svega poljoprivrednih proizvoda.

Bio je to povod da o aktualnim, moglo bi se reći gorućim temama razgovaramo s Daliborkom Kranjčić, predsjednicom uprave križevačkog KTC-a, jednog od najvećih trgovačkih lanaca u Hrvatskoj. Osim snažne maloprodaje, KTC ima i lanac od 15 benzinskih postaja koji je lani ostvario prihod od 230 milijuna kuna uz bruto dobit od 15 milijuna kuna.

D: KTC u svoje poslovnom portfelju ima i lanac benzinskih postaja. Kako će zamrzavanje cijena utjecati na njihovo poslovanje, pogotovo ako se produži na više od 30 dana?

– Da je Vlada u trenutku donošenja odluke o zamrzavanju maloprodajnih cijena naftnih derivata vodila računa o tome da se zamrznu cijene svih subjekata u lancu opskrbe, tada bi na ovo pitanje bilo lakše odgovoriti, kao i očitovati se o daljnjim poslovnim odlukama. Ovakvom odlukom u ovom trenutku cjelokupni teret pada na samo jednu kariku u lancu.

Naime, Vladino ograničenje ne odnosi se na trgovinu na veliko naftnim derivatima, unutar koje se i dalje cijene formiraju u skladu s promjenama na globalnom tržištu. Isto tako, nisu uzeti u obzir popusti koji se odobravaju pravnim osobama na temelju sklopljenih ugovora, pa postoji realna opasnost da budemo dovedeni u situaciju da nismo u mogućnosti ispoštovati svoje ugovorne obveze.

D: Do čega to može dovesti?

– Teoretski, naša nabavna cijena naftnih derivata u nekom trenutku može biti i veća od krajnje cijene prema kupcu, pravnoj osobi, kojem odobravamo popust, a što zakon ne dopušta. U toj situaciji biti ćemo prisiljeni raskidati postojeće ugovore, što u najblažem slučaju za nas znači značajan pad prihoda, a u najgorem izloženost pravnim posljedicama takve odluke.

Napominjemo da odluku poštujemo, ali smo prisiljeni tjedno, uslijed promjene nabavnih cijena, razmatrati situaciju te donositi odluke.

Veći prihodi i dobit i u benzinskim postajama KTC-a
KTC ima lanac benzinskih postaja / Foto: KTC

D: Svjedoci smo svakodnevnog rasta cijena i zahuktavanja inflacije. Jesu li i vaši dobavljači i poslovni partneri krenuli u tom smjeru?

– Da, najave oko rasta cijena koje su krenule prošle godine već su se početkom ove godine obistinile. U prvom kvartalu  došlo je do prvog značajnijeg rasta ulaznih cijena koji se nastavio cijele godine. Porastom cijena svih energenata i prijevoza kao posljedice rasta cijena goriva, imamo najave promjene cijena gotovo svih kategorija roba u zadnjem kvartalu godine.

D: Što trgovački lanci uopće mogu učiniti kako bi amortizirali nove cjenovne udare koji nas, po svemu sudeći, očekuju?

– Nerealno je očekivati da trgovački lanci, u situaciji kada nabavne cijene rastu, mogu zadržati postojeće maloprodajne cijene. Dobavljači i poslovni partneri uredno u skladu sa zakonom i ugovorom o poslovnoj suradnji najave promjene cjenika koje mi kao trgovci ukoliko želimo imati robu u ponudi nemamo mogućnosti odbiti.

 Ono što je jedino moguće pratiti da maloprodajne cijene ne rastu više nego što rastu ulazne cijene dobavljača. KTC će u tome sigurno biti korektan opskrbljivač svojim vjerim potrošačima.

Čelnica KTC-a jedna je od najmoćnijih poslovnih žena u Hrvatskoj / Foto: DANICA.HR

D: Na javnom je savjetovanju izmjena zakona o trgovini, očekuje se donošenje odluke o zabrani rada nedjeljom. Vi ste prvi u RH ukinuli rad nedjeljom, kakva su vaša iskustva nakon godinu i 10 mjeseci?

– U razdoblju od skoro dvije godine otkad KTC ne radi nedjeljom, možemo sa zadovoljstvom reći da nam je promet stabilan i da nije došlo do pada. U 2020. godini možemo se čak i pohvaliti i s rastom prometa u maloprodaji od četiri posto uz zadržavanje svih radnih mjesta i rast plaća. U ovoj godini također očekujemo rast maloprodaje do konca godine.

D: U izmjenama zakona, prema prijedlogu, biti će dopušteno 16 radnih nedjelja godišnje. Hoćete li onda uvesti rad tim nedjeljama jer će konkurencija to vjerojatno napraviti.

– KTC će sigurno ostati kod svoje odluke o neradnim nedjeljama bez obzira na zakon.


Tagovi: DALIBORKA KRANJčIć GORIVO KTC RAST CIJENA

NEDAVNO OBJAVLJENO