KAKO PREŽIVJETI JESEN

Idući mjesec kreće 320.000 ovrha, a banke smanjuju dopuštene minuse

Objavljeno, 14. rujna 2020. Financijer
# Foto: DANICA.HR / ARHIVA / ILUSTRACIJA / Fotografija nema nikakve veze s događajem iz teksta
AUTOR
Robert Mihaljević

Za otprilike mjesec dana, 19. listopada, kreće val ovrha koje su stopirane 1. travnja zbog epidemije koronavirusa.

Financijska agencija očekuje ukupno oko 320.000 ovrha, odnosno isto kao i za razdoblje od travnja do kolovoza prošle godine. Preko Fine ide 174.000, a putem javnih bilježnika još 145.000 ovrha.

Ovršenici su ukupno dužni 17 milijardi kuna i 6,6 milijardi kuna kamata, a sve će to doći na naplatu 19. listopada. Fina zato poziva sve građane da provjere čekaju li ih kakve ovrhe.

Fina procjenjuje kako bi moglo biti blokirano oko 229.000 građana jer mnogi imaju i više ovrha.

Usporedo s ovrhama, neke su poslovne banke krenule sa smanjivanjem dopuštenog minusa na tekućim računima klijenata, i to zbog smanjenih plaća tijekom epidemije.

Građani koji su zbog koronakrize ostajali bez posla ili su im skresane plaće, u ožujku su dobili obećanje banaka da im se do daljnjega neće dirati u minuse. No, čini se kako je tome došao kraj.

Tako iz OTP banke ovih dana klijente obavještavaju o smanjenju minusa klijentima kojima su plaće proteklih mjeseci smanjene.

“U listopadu ću imati 1500 kuna manje jer mi za toliki iznos smanjuju minus. Tek za srpanj mi je došla normalna plaća, a oni su mi u tromjesečni prosjek uzeli i onu umanjenu, za lipanj, i na osnovu toga mi drastično smanjili minus”, ogorčena je klijentica OTP banke, prenosi Slobodna Dalmacija.

“Novo dopušteno prekoračenje uzet će u obzir posljednja tri mjeseca (lipanj, srpanj, kolovoz) koja bi zbog mjera pomoći Vlade RH i relativno dobre turističke sezone trebala realističnije ocrtavati financijske prihode klijenata.

Klijentima se od 7. rujna dostavljaju obavijesti o najavi ažuriranja visine dozvoljenog prekoračenja koje će se izvršiti 10. listopada”, tumače u OTP banci.

Zasad nije poznato hoće li i kad ažuriranja prekoračenja po tekućim računima provoditi ostale poslovne banke.


Tagovi: BANKE FINA MINUSI OVRHE

NEDAVNO OBJAVLJENO