HZJZ otkrio koja županija ima najvišu stopu smrtnosti u državi

Objavljeno, 25. rujna 2022. Vijesti
# Foto: DANICA.HR / Covid jedinica intenzivnog liječenja u Koprivnici
AUTOR
Redakcijski tekst

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je istraživanje o smrtnosti po županijama s posebnim osvrtom na stope smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti.

Prema tim podacima, najviše se tijekom 2019. godine od svih vrsta bolesti umiralo u Virovitičko-podravskoj, a najmanje u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Riječ je o relativnim podacima u odnosu na broj i prosječnu dob stanovnika.

“Usporede li se dobno-standardizirane stope ukupne smrtnosti među županijama, najviša je stopa u Virovitičko-podravskoj županiji te iznosi 1363,2 na 100.000 stanovnika, a najniža u Dubrovačko-neretvanskoj županija sa 799,7 na 100.000 stanovnika”, otkriva HZJZ.

U prosjeku se, dakle, te godine najviše umiralo na području Virovitice, Požege, Siska, Osijeka i Like, a najmanje na području Dubrovnika, Istre, Zadra, Splita i Šibenika.

Od kardiovaskularnih bolesti prije pandemije umiralo je 43 posto pacijenata, a od novotvorina 26 posto. Dobno-standardizirana stopa smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti najviša je u Virovitičko-podravskoj županiji (607,8), a najniža u Zadarskoj (325,3).

Kad je riječ o cerebrovaskularnim bolestima (moždani udari), uvjerljivo najviša prosječna stopa smrtnosti u RH iznosi 161,1 i zabilježena je na području Koprivničko-križevačke županije. Najmanje se od moždanog udara umire u Istri gdje stopa iznosi 71,7.


Tagovi: HZJZ KARDIOVASKULARNE MOžDANI UDAR PODRAVINA STOPA SMRTNOSTI VIROVITICA

NEDAVNO OBJAVLJENO