NA SJEVERU NAJDRAMATIČNIJE

HZJZ objavio na kojim se događajima protekli tjedan zarazilo najviše ljudi

Objavljeno, 18. studenoga 2020. Vijesti
# Foto: WALLPAPERUP / Belle Deese / ILUSTRACIJA
AUTOR
Redakcijski tekst

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je tjedni izvještaj o epidemiji u Hrvatskoj koji pokazuje kako stope oboljelih drastično rastu na sjeveru.

Najviše sedmodnevne stope na dan 16. studenoga zabilježene su u kontinentalnoj Hrvatskoj, i to u Varaždinskoj (877,9), Međimurskoj (747,8) i Krapinsko-zagorskoj (483,4) županiji.

Na jugu zemlje najnižu stopu bilježi Zadarska županija (248,0), dok su veće stope zabilježene u ostalim primorskim županijama, no i dalje su značajno niže u odnosu na kontinent.

Unatoč velikom porastu, nema zabilježenih žarišta s velikim grupiranjem oboljelih. Tu se uglavnom radi o velikom broju mikrožarišta i manjih grupiranja koja imaju značajan utjecaj na opću epidemiološku situaciju.

“I dalje se bilježe oboljeli povezani s obiteljskim okupljanjima raznih sadržaja i okolnosti (najčešće krštenja, rođendani, vjenčanja), proslavama ili domjencima, zbornim pjevanjem, izlascima ili treninzima i natjecanjima raznih sportskih klubova.

Iz tih aktivnosti svakodnevnog života zaražavanje se prenosi u radne sredine te na taj način niti jedan radni kolektiv nije pošteđen mogućnosti da se u njoj pojavi više zaraženih.

Tako se evidentiraju i prate proboji virusa u zdravstvene ustanove, najčešće bolnice, ali i povremeno u ustanove u socijalnoj skrbi. Isti princip vrijedi i za odgojno-obrazovne ustanove, među kojima najviše zaraženih ima u srednjim školama.

Značajan udio u oboljelima kontakti su prethodno oboljelih slučajeva”, navodi HZJZ u izvještaju objavljenom u srijedu.

U posljednjih tjedan dana (do 16. studenoga) preminulo je 250 osoba, od toga je 88 ili 35,2 posto osoba bilo na respiratoru.


Tagovi: EPIDEMIJA HZJZ NAJVIšE ZARAZILO TJEDNI IZVJEšTAJ VIRUS

NEDAVNO OBJAVLJENO