OVE GODINE DESET KUNA PO DIONICI

Svim dioničarima HT-a smiješi se lijepa dividenda, evo kad ‘lova’ sjeda na račune

Objavljeno, 06. svibnja 2019. Financijer
# Foto: Hrvatski telekom
AUTOR
Redakcijski tekst

Dioničarima Hrvatskog telekoma već 27. svibnja na račune bi trebala sjesti dividenda od deset kuna po dionici, što je tri kune više nego lani. Odluku o isplati dividende potvrdila je danas Glavna skupština dioničara HT-a.

No, riječ je o bruto iznosu na koji se plaća porez od 12 posto, pa će dioničarima biti isplaćeno 8,8 kuna neto. To znači kako će vlasnici paketa od 60 dionica, primjerice, dobiti 528 kuna dividende.

Glavna skupština odlučila je iz lanjske dobiti za dividendu izdvojiti sedam kuna, a iz zadržane dobiti iz prijašnjih godina dodatne tri kune. HT je dosad zadržao više od milijardu kuna dobiti pa su manjinski dioničari ranijih godina predlagali da se iz tog novca također isplaćuje dividenda. No, njihovi prijedlozi nisu prolazili. Ove godine HT je ipak malo popustio.

Iz lanjske dobiti koja iznosi blizu milijarde kuna za dividendu će se izdvojiti ukupno 569 milijuna kuna, a iz dobiti prijašnjih godina još 244 milijuna. Ukupno, dakle, 813 milijuna kuna.

Deutsche telekom, većinski vlasnik koji drži 51 posto dionica, dobit će više od 400 milijuna kuna dividende, a drugi najveći dioničar, Raiffeisen obvezni mirovinski fond (devet posto vlasništva) oko 70 milijuna kuna.


Tagovi: DIONICE DIVIDENDA HT

NEDAVNO OBJAVLJENO