REVOLUCIJA U JAVNOM PROSTORU

Stakleni paviljoni i zgrada usred parka, stanovi za mlade na gradskoj tržnici

Objavljeno, 10. srpnja 2019. Vijesti
# Foto: Robert Mihaljević (makete novih urbanih rješenja u središtu grada)
AUTOR
Robert Mihaljević

Vrlo ambicioznu ideju urbanističke revitalizacije stare gradske jezgre predstavio je danas u Koprivnici ugledni hrvatski arhitekt Hrvoje Njirić koji je sa sobom donio makete, skice i slajdove.

Riječ je o idejama kako oživjeti vitalan prostor gradske tržnice, parka, Trga mladosti i budućeg muzejskog trga te sinagoge u Svilarskoj. Ta studija nema veze s urbanističko-arhitektonskim projektom uređenja Zrinskog i Jelačićeva trga koji je posebna priča i za koji je raspisan natječaj.

U prepunoj ‘Galeriji Mijo Kovačić’ Njirić je pohvalio ambicioznost mlade gradske uprave predvođene gradonačelnikom Mišelom Jakšićem koji su shvatili da je urbanistička vizija temelj za razvoj svakoga grada.

“Na žalost, u Hrvatskoj nema urbanističkog planiranja, sve se radi stihijski i uglavnom po nalogu politike”, upozorio je Njirić.

Potpora konzervatora

Ono što je predstavio danas pred auditorijem u Galeriji izgleda vrlo smjelo i prilično ambiciozno. Prema njegovim idejama, na prostoru gradske tržnice i zgrade stare tiskare mogle bi se uz rub tržnice graditi stambeno-poslovne zgrade s jefitnijim stanovima za mlade. Tržnica bi bila drugačije koncipirana, a ispod nje gradile bi se i podzemne garaže.

Posebna je priča kontakt središnjeg parka sa sportskom dvoranom, školom i Trgom mladosti. Njirić na obodu Trga Mladosti predlaže izgraditi više manjih staklenih paviljona u kojima bi bio različit sadržaj, ali i mini botanički vrtovi. Paviljoni bi se gradili po uzoru na one u Grazu.

U paviljonima bili bi kafić, javni zahod, suvenirnica, dječja rođendaonica, sendvič bar, radijski studio, ali mogu biti i drugi sadržaji. Procjenuje se kako bi sve stajalo oko 200.000 eura i Njirić je siguran da bi bio velik interes investitora za tim prostorom.

Između sportske dvorane i Esterove ulice te Muzeja grada gradila bi se uska staklena zgrada kao svojevrstan multimedijski i tehnološki centar. Posebna su priča pak budući muzejski trg s prostorom oko franjevačke crkve te novi javni prostor ispred Sinagoge u Svilarskoj.

Te ideje u budućnosti treba razraditi i ponuditi ih privatnim investitorima, a neke se mogu i prijaviti na novac EU fondova. Na pitanje što na tako ambiciozne zahvate u osjetljivom gradskom prostoru kažu konzervatori, Njirić odgovara kako je Koprivnica i po tome specifična u odnosu na druge sredine.

“Imamo ogromnih problema s konzervatorima u drugim gradovima kad želimo implementirati neki ambiciozniji projekt. Ovdje to nije slučaj jer konzervatori razumiju što se takvim projektima želi postići i kako ih uklopiti u postojeću vizuru”, kaže Njirić.

Slobodan i otvoren

Koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić naglasio je kako Koprivnica želi biti slobodan, otvoren i tolerantan europski grad u punom smislu tih riječi. To će se postići i obnovom i revitalizacijom najuže gradske jezgre.

“Do Dana grada u studenome vjerujem da ćemo predstaviti idejna rješenja obnove središnjih gradskih trgova koja bi s projektima stajala oko 11 milijuna kuna”, rekao je Jakšić.

Gradonačelnik je podsjetio na dvije važne prekretnice u urbanističko-prostornom razvoju Koprivnice. Prva se dogodila početkom 19. stoljeća kad je grad postao stvarno administrativno i urbano središte Podravine, a druga je bila poslije II. svjetskog rata kad se Koprivnica razvija kao snažno industrijsko središte.

Inače, Hrvoje Njirić i njegov arhitektonski ured projektirali su više zgrada i prostora od kojih su mnogi bili nagrađivani domaćim i međunarodnim nagradama i priznanjima. Gotovo 30 godina angažiran je kao redovni ili gostujući profesor na brojnim domaćim i svjetskim sveučilištima.


Tagovi: HRVOJE NJIRIC PARK PREDSTAVLJANJE STUDIJA

NEDAVNO OBJAVLJENO