PODACI HRVATSKOG ZAVODA ZA JAVNO ZDRAVSTVO

Hrvatskoj fali 200 obiteljskih liječnika i 74 pedijatra, evo gdje je najgore

Objavljeno, 04. svibnja 2021. Zdravlje
# Foto: DANICA.HR / ILUSTRACIJA
AUTOR
Redakcijski tekst

Hrvatskoj ovog časa nedostaje 200 liječnika obiteljske medicine i 74 pedijatra prema postojećoj mreži timova u primarnoj zdravstvenoj zaštiti.

Ugovore s HZZO-om ima ukupno 2252 liječnika obiteljske medicine, a nepopunjeno je 8 posto mjesta. Pedijatara je 256, a nedostaje ih 22 posto da bi mreža bila u cijelosti popunjena.

Najgore stanje u odnosu na broj pacijenata je u Koprivničko-križevačkoj županiji. Podaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo otkrivaju kako tamo nedostaje 13 liječnika obiteljske medicine, odnosno 20 posto, te pet pedijatara, odnosno čak 63 posto od potrebnih.

U koprivničkome kraju rade ukupno 53 obiteljska liječnika i samo troje pedijatara. Uz Koprivnicu, najlošije popunjena mreža primarne zdravstvene zaštite je na virovitičkom, požeškom i slavonskobrodskom području.

U Međimurju, primjerice, nedostaje 7 posto liječnika opće medicine (ukupno 4), a od devet predviđenih pedijatara radi ih petero, navodi HZJZ.

Na području Varaždinske županije nedostaje 14 posto liječnika obiteljske medicine (ukupno 14) te šest pedijatara (radi ih sedmero). U Bjelovaru i Karlovcu, primjerice, mreža potrebnih pedijatara diljem županije popunjena je u cijelosti.


Tagovi: HZJZ LIJEčNICI NEDOSTAJE PEDIJATRI

NEDAVNO OBJAVLJENO