MEĐUNARODNI DAN SESTRINSTVA

Hrvatskoj danas nedostaje oko 1400 medicinskih sestara i tehničara

Objavljeno, 12. svibnja 2020. Zdravlje
# Foto: Luka Krušec / KLIKAJ.HR (medicinske sestre u Koprivnici)
AUTOR
Robert Mihaljević

Međunarodni dan sestrinstva, 12. svibnja, u cijelom se svijetu obilježava u sjeni pandemije koronavirusa i nadljudskih napora liječnika i sestara u bitki za zdravlje pacijenata.

Prema službenim podacima Hrvatske komore medicinskih sestara (HKMS), u cijelom zdravstvenom sustavu u državi radi ukupno više od 41.000 medicinskih sestara i tehničara.

Hrvatska komora medicinskih sestara i više sestrinskih udruga upozorile su nedavno kako je u proteklih šest godina iz Hrvatske u inozemstvo otišlo gotovo 2500 medicinskih sestara.

No, ta bi brojka, ističu neke strukovne udruge i organizacije, mogla biti i veća od 5000 jer mnoge sestre koje su odlučile otići nisu trebale za to uzeti potvrdu HKMS-a.

KIČMA SUSTAVA

To posebno vrijedi za posao u Njemačkoj, gdje potvrde HKMS-a nisu potrebne, a upravo je u tu zemlju posljednjih godina otišlo najviše medicinskih sestara iz Hrvatske.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) otkrila je ovih dana da u svijetu nedostaje gotovo šest milijuna medicinskih sestara, a one čine polovicu medicinskog osoblja u svijetu.

“Medicinske sestru su kičma svakog zdravstvenog sustava“, rekao je tom prigodom predsjednik WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus, podsjetivši da su i sada sestre na prvoj crti bojišnice u borbi protiv koronavirusa.

Prema podacima HKMS-a, u Hrvatskoj je potkraj prošle godine nedostajalo oko 2400 zdravstvenih radnika. Dakle, cijelog medicinskog osoblja – medicinskih sestara, liječnika, tehničara, laboranata i drugih.

Do tih su podataka došli izračunom ukupnog broja prekovremenih sati u sustavu zdravstva. Prema okvirnoj računici, ovog časa u Hrvatskoj nedostaje više od 1400 medicinskih sestara i tehničara.

Od srpnja prošle godine do danas, primjerice, u koprivničkoj su Općoj bolnici “Dr. Tomislav Bardek” zaposlene ukupno 44 medicinske sestre i prvostupnice sestrinstva. No, neka sestrinska radna mjesta u toj ustanovi još nisu popunjena.

POSAO U BEČU

Prosječna plaća medicinske sestre iznosi oko 6000 kuna neto nakon lanjske povišice, izračunali su sindikalni predstavnici u kliničkim bolnicama u Zagrebu. To je osnovna plaća, bez prekovremenih sati.

Istodobno, internet je prepun oglasa za medicinske sestre u Njemačkoj u ustanovama koje im nude plaću od 1800 do 2200 eura mjesečno. U prosjeku oko 15.000 kuna, što je dva i pol puta više nego u Hrvatskoj.

Plaće su slične i u susjednoj Austriji: jedan dom za starije u Beču, primjerice, medicinske sestre iz Hrvatske vabi početnom plaćom od 2500 eura bruto za 38 radnih sati tjedno.

Jedna zdravstvena ustanova u Beču pak medicinskim sestrama i tehničarima iz Hrvatske jamči plaću od 14.000 kuna neto (u eurima).


Tagovi: BOLNICA DAN SESTRINSTVA MEDICINSKE SESTRE NEDOSTAJE

NEDAVNO OBJAVLJENO