PAVAO VUJNOVAC

Hrvatski plinski kralj: Cijene plina svaki dan padaju i tako će se nastaviti

Objavljeno, 16. listopada 2022. Razgovori
# Foto: DANICA.HR / Pavao Vujnovac, drugi najveći dioničar Fortenove
AUTOR
Redakcijski tekst

Hrvatski plinski kralj Pavao Vujnovac gostovao je u nedjelju u emisiji Točka na tjedan televizije N1 te je, među ostalim, dao prognoze kretanja cijene plina.

“Mi smo u poziciji da su skladišta u Europi puna, a temperature, kratkoročno toplo je vrijeme svuda u Europi, vidimo da potrošnja pada zbog potražnje u industriji, jednostavno, potrošnja je rapidno pala. Cijene padaju na dnevnoj razini.

Iza Covida se plinski biznis jako promijenio. Nekad se mogao predvidjeti fizički utjecaj na cijene, to je sad jako palo, sad se gleda percepcija – izjave, tvitovi, igre oko plinovoda. To danas kreira veliku nervozu na tržištu”, naglasio je šef PPD-a za N1.

Vaša procjena, što će biti s Europom?

– Mislim da je Europa u boljoj poziciji. Određeni kapaciteti LNG-a dolaze u Europu. Vidimo mjere Europske komisije koje pridonose cijeloj priči. Imali smo nervozu ljetos zbog struje, danas se malo mijenja i politika Europe. Mislim da će cijene ići dolje, kao što već idu. Moja pretpostavka je da će se cijene relaksirati.

Što ako EU ograniči cijene plina?

– Mi od Gazproma kupujemo burzovnu cijenu. Dok god burze budu funkcionirale, PPD nema problem jer taj plin ako se i zaustavi od Gazproma, mi ćemo ga kupiti na burzama.

Do prije godinu dana govorilo se da Europa ima 50 do 60 posto ovisnosti o ruskom plinu, danas se govori manje.

– Nije bila ovisnost 50-60 posto. Europa je bila lokalno tržište koje se namirivalo iz četiri izvora – ruski plin, norveški plin, velike lokalne proizvodnje (Nizozemska recimo) i određeni plin iz Alžira, Afrike… Tržište je bilo zatvoreno pa nije bilo velikih oscilacija cijena. Izgradnjom LNG-a Europa je postala globalno tržište.

Na LNG tržištu ruski plin nije toliko zastupljen, dolazi masa američkog plina (njega mi kupujemo), tu postoji plin koji je realno ugovoren za Kinu, plin iz Katara, Alžira itd, nije to samo ruski plin. Amerika je povećala jako svoje kapacitete, ali Europa je postala dio globalnog tržišta.

Sad se već cijena balansira između Azije, Europe, Amerike… Kad sam startao, gledao sam samo indekse po Europi, sad gledamo po cijelom svijetu.

Cijeli intervju pročitajte na ovome LINKU.


Tagovi: CIJENA N1 PAVAO VUJNOVAC PLIN

NEDAVNO OBJAVLJENO