Hrvatske šume rasturile: velik rast prihoda i dobiti, zaposleno 300 ljudi

Objavljeno, 29. svibnja 2022. Financijer
# Foto: DANICA.HR / Zimus se naveliko sijeklo čak i u zaštićenom botaničkom rezervatu prirode Dugačko brdo kod Koprivnice
AUTOR
Robert Mihaljević

Hrvatske šume ostvarile su prošle godine 2,56 milijardi kuna ukupnih prihoda, što je 13 posto više nego godinu ranije. Dobit je iznosila 63 milijuna kuna i bila je veća za 47 posto.

Prema poslovnom izvještaju državnog šumarskog diva, Hrvatska ovog časa ima oko 419 milijuna kubika drvnih zaliha, od čega oko 316 milijuna u državnim šumama kojima upravljaju Hrvatske šume. No, iste brojke državna tvrtka navodi već godinama, što znači da se zalihe uopće ne mijenjaju, sječi unatoč.

Zaposlenih u Hrvatskim šumama potkraj lanjskog prosinca bilo je 7963, što je 60-ak više nego na kraju predlanjskog prosinca. Lani je pak ukupno 231 radnik otišao iz poduzeća uz prosječno isplaćenu otpremninu od 170.000 kuna.

To, de facto, znači da je u Hrvatskim šumama potkraj prosinca – na neodređeno i određeno – bilo blizu 300 novih zaposlenih. Prosječna neto plaća u Šumama lani je iznosila 6800 kuna, što je oko 220 kuna više nego godinu ranije.

Cijene veće 2 posto

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, količina ukupno posječenog drva u državnim i privatnim šumama lani je bila manja za gotovo pet posto u odnosu na pretprošlu godinu. Izraženo u drvnoj masi, to je smanjenje za oko 248.00 tisuća prostornih metara (kubika drva).

Ukupna vrijednost prodanog drva iznosila je 2,11 milijardi kuna i bila je veća za 10 posto, a prosječne cijene veće su za 2,3 posto. Prosječna cijena kubika drva lani je iznosila 377,37 kuna, a predlani 369 kuna.

Ako je točan podatak Hrvatskih šuma da ovog časa u državnim šumama kojima oni upravljaju ima 316 milijuna kubika drvnih zaliha, to znači da po lanjskim prosječnim cijenama Šume upravljaju ukupnom vrijednošću od 119 milijardi kuna.

Pretprošle godine po tadašnjim prosječnim cijenama kubika i istoj drvnoj zalihi ukupna vrijednost drvne zalihe u državim šumama u RH iznosila je 116,6 milijardi kuna. Zbog rasta cijena vrijednost zaliha, dakle, ugrubo je veća za 2,4 milijarde kuna.


Tagovi: 2021 HRVATSKE šUME

NEDAVNO OBJAVLJENO