Hrvatske šume prodale manje trupaca, a dobit im četiri puta veća

Objavljeno, 04. rujna 2023. Vijesti
# Foto: DANICA.HR / ILUSTRACIJA
AUTOR
Robert Mihaljević

Hrvatske šume procijenile su financijsku vrijednost šuma kojom su raspolagali tijekom protekle godine.

Prema toj procjeni, šume su lani ukupno bile vrijedne 66,4 milijarde kuna, što je otprilike 42 posto više nego prethodne godine. Vrijednost divljači u šumama iznosila je 1,8 milijuna kuna i bila je na istoj razini kao predlani.

Kad je riječ o stvarnoj drvnoj zalihi na panju, raspoloživo za sječu, financijska vrijednost iznosi 53,6 milijardi kuna i veća je za čak 54 posto u odnosu na prethodnu godinu. Mjereno u prostornim metrima, neto drvna zaliha je 261,5 milijuna kubika drva, što je tek 1 posto više.

Otkud onda toliki skok u financijskoj vrijednosti drvne zalihe raspoložive za sječu? Riječ je, po svemu sudeći, o cijenama drva koje su u procjeni Hrvatskih šuma veće za najmanje 50 posto u odnosu na ranije.

Mlade sastojine

Kad je riječ o mladim sastojinama koje još nisu za sječu, njihova je ukupna vrijednost procijenjena na 12,8 milijardi kuna, odnosno blizu 7 posto više.

U Hrvatskim šumama naglašavaju kako procjenom nije obuhvaćena vrijednost šumskog zemljišta i općekorisne funkcije šuma.

Hrvatske šume lani su prodale 5,6 milijuna kubika drvnih sortimenata te na tome ostvarile prihod od 2,56 milijardi kuna. U odnosu na lani, ostvaren je rast prihoda od otprilike 21 posto, i to unatoč manje prodanih kubika za oko 1 posto.

Ukupno je lani ostvareno 3,08 milijardi kuna poslovnih prihoda, što je oko 21 posto više nego predlani. Neto dobit iznosila je 242,6 milijuna kuna i bila je veća za gotovo četiri puta.


Tagovi: 2022 DOBIT DRVO HRVATSKE šUME

NEDAVNO OBJAVLJENO