Hrvatske šume bivšem članu uprave isplaćuju milijunski bonus

Objavljeno, 03. srpnja 2022. Vijesti
# Foto: HRVATSKE ŠUME / Ivan Ištok, bivši član uprave
AUTOR
Robert Mihaljević

Hrvatske šume bivšem članu uprave ipak moraju isplatiti milijunski bonus, nepravomoćno je ovaj tjedan presuđeno.

Riječ je o zagorskom kadru Ivanu Ištoku (63) iz Krapine koji je od siječnja 2012. do 2016. bio član uprave Hrvatskih šuma u mandatu SDP-ove Vlade. U javnosti je izbio skandal nakon što je otkriveno da tadašnja uprava na čelu s Ivanom Pavelićem ima pravo na masne bonuse u iznosu od 5 milijuna kuna.

Pavelić je, inače, dugogodišnji prijatelj tadašnjeg resornog ministra Tihomira Jakovine. Ištok je pak odlučio tužiti Hrvatske šume navodeći kako je, prema ugovoru o radu, za svaku godinu ima pravo na bruto bonus u iznosu od 0.5 posto razlike između ostvarene neto dobiti tekuće financijske godine i najveće neto dobiti ostvarene u 2009., 2010., ili 2011. godini. Dakle, prije njegova dolaska.

Ištok je naglasio kako je za vrijeme njegova mandata dobit Hrvatskih šuma drastično porasla te je u 2016., konsolidirana dobit cijele grupe nakon oporezivanja iznosila 176,5 milijuna kuna, dok je najveća neto dobit u 2009., 2010., ili 2011., ostvarena u 2010. u iznosu od 22 milijuna kuna.

Otpušteno 1100 radnika

Sud je ovaj tjedan, tako, presudio da Hrvatske šume svojem bivšem članu uprave Ištoku moraju isplatiti bonus od 756.000 kuna te pokriti parnične troškove od 87.000 kuna. S kamatama koje teku od 2017. godine, taj se iznos penje na više od milijun kuna ako presuda postane pravomoćna.

Uzalud su sindikati tih godina upozoravali kako je dobit Hrvatskih šuma ‘napuhana’ jer je, kako su rekli, otpušteno oko 1100 radnika i podignute su cijene drvne sirovine.

Hrvatske šume na ročištu su upozoravale kako je Vlada uredbama i odlukama bila ograničila isplate bonusa menadžerima u državnim tvrtkama. No, sud je zaključio kako je Ištok imao valjan ugovor o radu s ugovorenim bonusom, a taj se ugovor nije mijenjao aneksom te je bio cijelo vrijeme na snazi.


Tagovi: BONUS čLAN UPRAVE HRVATSKE šUME IVAN IšTOK

NEDAVNO OBJAVLJENO