Hrvatska uvodi sustav naplate cestarine kakav ne postoji nigdje u svijetu

Objavljeno, 29. kolovoza 2023. Vijesti
# Foto: FACEBOOK / Naplatna postaja Lučko / ILUSTRACIJA
AUTOR
Robert Mihaljević

Hrvatska uvodi sustav naplate cestarina na autocestama koji ne postoji nigdje, a mogao bi nas stajati i više od 100 milijuna eura.

O tome je na N1 televiziji govorio analitičar, kolumnist portala Telegram i bivši ministar gospodarstva Goranko Fižulić.

“Hrvatske autoceste izabrale su model koji nema nitko u Europi – naplata u digitalnoj formi e-vinjeta, ali ne za vremensko razdoblje, nego za prijeđeni kilometar”, rekao je Fižulić.

Kaže kako u Europi postoje tri modela: besplatno kao u Njemačkoj ili skandinavskim zemljama, putem naplatnih kućica kao u Italiji i Španjolskoj te putem vremenske vinjete kao u cijelom hrvatskom okruženju (Švicarska, Austrija, Slovenija, Češka, Slovačka, Rumunjska, Bugarska…).

Model e-vinjete je jednostavan: može se kupiti na internetskoj stranici na kojoj se odabere vrijeme korištenja.

“To funkcionira u desetak zemalja u našem susjedstvu, jeftino je i sigurno, ali Hrvatska je opet krenula nekim svojim modelom kao čuveni, prastari ENC i raspisala je natječaj koji košta sumanutih od 80 milijuna eura do 230 milijuna”, upozorava Fižulić.

Prema tom hrvatskom modelu, korisnik mora imati račun kod HAC-a preko kojeg se skida novac za prijeđene kilometre. Fižulić naglašava da nije pronašao primjer u svijetu da netko tako naplaćuje korištenje autoceste.

Odluka o najpovoljnijem povuđaču trebala bi biti donesena kroz koji tjedan, a na natječaj se javilo 20-ak tvrtki s ogromnim rasponom ponuda – od 80 do 250 milijuna eura za isti posao, piše N1.


Tagovi: AUTOCESTA GORANKO FIZULIC NAPLATA CESTARINE

NEDAVNO OBJAVLJENO