Hrvatska u vrhu EU po rastu cijene pizze, a Slovenija – na dnu

Objavljeno, 09. veljače 2024. Vijesti
# Foto: MOJ POSAO / ILUSTRACIJA
AUTOR
Redakcijski tekst

Hrvatska je među EU zemljama s najvećim rastom cijene pizze u prosincu u odnosu na isti mjesec predlani.

Kako otkrivaju novi podaci Eurostata, u prosincu lani cijena kupovne pizze u EU bila je u prosjeku 5,9 posto viša nego u prosincu 2022. godine.

Među zemljama EU najveća godišnja inflacija za pizzu u prosincu prošle godine zabilježena je u Mađarskoj (13,4 posto), a slijede Luksemburg (11,3) i Latvija (10,6). Hrvatska je na šestom mjestu po godišnjem rastu cijene te on iznosi 9 posto.

Istodobno, u Nizozemskoj je zabilježen pad cijene od 0,9 posto u odnosu na prosinac pretprošle godine, dok su mali porasti zabilježeni u Danskoj (0,6), Belgiji (1,0) i Sloveniji (1,1 posto).

Inače, ovog trena u cijeloj Hrvatskoj traži se više od stotinu majstora za pizzu. Neke su pizzerije objavile i plaće koje nude. Tako pizzerija u Veloj Luci na Korčuli pizza majstoru nudi plaću od 2000 eura. Pripremat će pizze iz električne peći, a radno vrijeme je od 15 do 23 sata. Smještaj i hrana osigurani.

Nedavno je bjelovarska pizzerija Glamur tražila pizza majstora za električnu peć. Nudila je početnu plaću od 1500 eura, a za roštilj majstora plaća je iznosila 1400 eura. Nedjeljom, praznicima i blagdanima se ne radi.


Tagovi: CIJENA EU PIZZA

NEDAVNO OBJAVLJENO