Hrvatska u vrhu EU po rastu cijene kruha. Teško je opravdati toliko poskupljenje

Objavljeno, 19. rujna 2022. Financijer
# Foto: ILUSTRACIJA / ARHIVA / Fotografija nema baš nikakve veze s tekstom i samo je ilustrativna
AUTOR
Redakcijski tekst

Kruh je značajno poskupio ove godine na tržištima Europske unije zbog krvave ruske agresije na Ukrajinu, objavio je Eurostat u ponedjeljak.

Rat je značajno poremetio globalna tržišta budući da su Rusija i Ukrajina glavni izvoznici žitarica, pšenice, kukuruza, uljarica (osobito suncokreta) i gnojiva.

“U kolovozu ove godine cijena kruha u EU bila je u prosjeku 18 posto viša nego u kolovozu lani. To je veliki rast”, navodi Eurostat.

Kruh je na godišnjoj razini u kolovozu najviše poskupio u Mađarskoj, čak 66 posto, a slijede Litva (33 posto), Estonija (32), Slovačka (32) i Hrvatska (31 posto).

Zbog čega je kruh u Hrvatskoj poskupio za trećinu, teško je objasniti s obzirom da je naša zemlja samodostatna u pšenici. Štoviše, pšenicu i izvozimo u većim količinama.

Kruh je tijekom kolovoza u odnosu na isti mjesec lani najmanje poskupio u Francuskoj (8 posto), Nizozemskoj i Luksemburgu (po 10 posto), navodi Eurostat.

Hrvatska je ove godine požela oko 900.000 tona pšenice, a za domaću potrošnju dovoljno je oko 450.000 tona godišnje. Polovica, dakle, ide u izvoz.


Tagovi: CIJENA EU KRUH RAST

NEDAVNO OBJAVLJENO