Hrvatska strancima dala više od 77.000 radnih dozvola. To baš i nije dobro

Objavljeno, 11. kolovoza 2022. Vijesti
# Foto: POSAO.HR / ILUSTRACIJA
AUTOR
Redakcijski tekst

Ove su godine poslodavci u Hrvatskoj podnijeli zahtjeve za izdavanje čak oko 80.000 radnih dozvola strancima i po tome bi upravo 2022. mogla biti rekordna.

Dosad je u sedam mjeseci izdano 12.700 radnih dozvola stranim radnicima, a oko 52.500 zahtjeva je dobilo pozitivno mišljenje te je u proceduri izdavanja.

Najviše se traži konobara (5800), radnika u visokogradnji (5700), zidara (4700), kuhara (4350) i sobarica (3600), doznajemo u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje.

Kako piše Večernji, posljednjih godina zbog nestašice domaćih radnika, ponajviše u graditeljstvu i ugostiteljstvu, raste broj uvezenih radnika te iz godine u godinu imamo porast broja izdanih dozvola za boravak i rad državljanima trećih zemlja.

Zasad najviše državljana trećih zemlja dolazi iz BiH, Srbije, Makedonije, Nepala i s Kosova, a ova bi godina, očito, mogla biti rekordna. Hrvatska je tako stranicama dosad dala ukupno više od 77.000 radnih dozvola.

“Nažalost, toliki broj uvezenih radnika ne donosi nam bogzna što u razvojnom smislu. Imate nominalni rast BDP-a, što je pozitivno, no struktura hrvatskog gospodarstava nije dobra”, kažu Večernjakovi sugovornici.


Tagovi: RADNE DOZVOLE RADNICI STRANCI

NEDAVNO OBJAVLJENO