DRŽAVNI UHLJEBARNICI ZA PODOBNE

Hrvatska pošta ima više zaposlenih nego INA, Podravka i Pliva zajedno

Objavljeno, 07. kolovoza 2021. Financijer
# Foto: DANICA.HR / ILUSTRACIJA / Fotografija je ilustrativna
AUTOR
Robert Mihaljević

Premda po ukupnim prihodima nisu ni među 14 najvećih kompanija u Hrvatskoj, državni monopolisti i mastodonti zauzeli su čak četiri od pet mjesta prema ukupnom broju zaposlenih u prošloj godini.

Prema podacima Financijske agencije, Konzum plus je prvi s oko 10.000 zaposlenih, a iduća četiri mjesta na toj ljestvici pripadaju državnim monopolistima.

Hrvatska pošta lani je, tako, imala čak 8900 radnika, premda im je prihod bio skroman i iznosio je tek 1,7 milijardi kuna. INA je, primjerice, ostvarila 14 milijardi kuna prihoda s manje od 3500 ukupno zaposlenih. Prosječna plaća u HP-u je oko 6300 kuna.

HP, primjerice, ima više zaposlenih nego INA, Podravka (3100) i Pliva (2300) zajedno! O ukupnih prihodima i važnosti tih kompanija da se ne govori.

Na trećem su mjestu Hrvatske šume s oko 7900 zaposlenih. Prihodi su im iznosili 2,27 milijardi kuna, a prosječna je plaća oko 6500 kuna neto mjesečno.

Četvrti je HEP Operater distrubucijskog sustava s oko 3,6 milijardi kuna prometa i oko 6900 radnika. O njima smo nedavno pisali jer su lani zaposlili još još 150 radnika. Prosječna neto plaća po zaposlenome iznosila je oko 7300 kuna mjesečno.

OTPREMNINA ZA MIROVINU

Prema novom kolektivnom ugovoru, HEP-ODS je rijetka hrvatska kompanija čiji radnici imaju pravo na otpremninu prilikom odlaska u mirovinu.

Na petom je mjestu po broju zaposlenih Zagrebački holding u kojeg je Bandićeva ekipa do lani uspjela ‘strpati’ oko 5100 radnika, a samo prošle godine zaposlili su novih stotinu. ZG holding ima tek oko 1,9 milijardi kuna prometa, što je manje nego prethodne godine.

INA je lani po svakom zaposlenom ostvarila čak 4 milijuna kuna prihoda, a Hrvatske pošte tek 191.000 kuna. Svaki radnik INA-e, dakle, ostvari čak 20 puta više prihoda od HP-a.

Hrvatske šume lani su po zaposlenome ostvarili 287.000 kuna prihoda, HEP-ODS 521.000, a ZG holding 372.000 kuna. Jasno je, dakle, kako je riječ o potpuno neučinkovitim i tromim sustavima u kojima nije provedena niti jedna jedina poštena reforma.

I javna je tajna da te državne kompanije često služe za uhljebljivanje podobnih, odnosno onih bliskih strankama na vlasti.


Tagovi: 2020 HRVATSKA POšTA HRVATSKE šUME INA KONZUM PODRAVKA RADNICI ZAPOSLENI

NEDAVNO OBJAVLJENO