OBJAVIO THE ECONOMIST

Hrvatska je među četiri najgore zemlje u svijetu po odljevu mozgova

Objavljeno, 02. veljače 2020. Vijesti
# Foto: THE ECONOMIST / Instagram
AUTOR
Robert Mihaljević

Hrvatska je četvrta najgora u svijetu po odljevu mozgova, odmah iza Haitija, Venezuele i Bosne, objavio je utjecajni The Economist.

Na ljestvici 1 je situacija u kojoj svi mladi, talentirani i visokoobrazovani odlaze iz zemlje, a 7 stanje u kojem svi takvi ostaju u matičnoj zemlji. Hrvatska je, dakle, četvrta s koeficijentom od 1,88.

Od nas su nešto bolji čak i Jemen, Benin, Sjeverna Makedonija i Srbija. Malo je reći kako je to vrlo porazan i žalostan rezultat.

Slaba nam je utjeha i to da naši talenti mogu slobodno odlaziti u zemlje Europske unije, za razliku od afričkih, azijskih ili nama susjednih ex-jugoslavenskih zemalja.

Inače, Jemen i Benin spadaju među najsiromašnije države na planetu. Na ljestvici odljeva mozgova stoje nešto bolje od Hrvatske. Možda to u stvarnosti i nije baš tako jer stanovnici tih zemalja baš i nemaju slobodu kretanja po razvijenom svijetu.

No, The Economist je vrlo relevantan i utjecajan medij kojem se vjeruje. A kad oni nešto objave, onda to, primjerice, zapaze mnogi svjetski investitori koji odlučuju o ulaganjima na pojedinim tržištima.


Tagovi: BENIN ECONOMIST HRVATSKA JEMEN ODLJEV MOZGOVA

NEDAVNO OBJAVLJENO