KAKO JE TO MOGUĆE

Hrvatska ima oko 400.000 birača više nego punoljetnih građana

Objavljeno, 28. prosinca 2019. Naše priče
# Foto: ČITATELJ / Zoran Milanović u prvom je krugu dobio najviše glasova
AUTOR
Robert Mihaljević

U Hrvatskoj je trenutačno oko 400.000 birača više nego punoljetnih stanovnika, što je potpuni apsurd i dokaz da nešto s biračkim popisima debelo ne štima.

Na to već godinama upozoravaju demografi i statističari, ali i bivši ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić koji ide i korak dalje te tvrdi da je birača čak pola milijuna više nego građana s pravom glasa.

Prema podacima Ministarstva uprave, u drugom krugu predsjedničkih izbora pravo glasa ima ukupno 3,86 milijuna birača, od čega je 3,68 milijuna u Hrvatskoj, a 180.000 u inozemstvu.

VIŠE BIRAČA NEGO STANOVNIKA

Demografi pak upozoravaju kako Hrvatska ovog časa ima najviše četiri milijuna stanovnika te oko 3,3 milijuna punoljetnih osoba s pravom glasa. Otkud onda onih 380.000 birača u zemlji više nego punoljetnih?

Odgovor na to pitanje leži u kaosu koji vlada u biračkim popisima, ali i MUP-ovim evidencijama o prebivalištu i boravištu. Orepić je kao ministar još ranije upozoravao kako neki gradovi u Hrvatskoj imaju više birača nego stanovnika.

No, nitko se time nije ozbiljnije bavio, kao ni činjenicom da je na pojedinim adresama prijavljeno i 10 do 20 ljudi koji tamo ne žive. Nekad su se tako, fiktivnim adresama, dobivale hrvatske domovnice i osobne iskaznice.

Zanimljivo je, također, kako je između dva kruga predsjedničkih izbora broj birača neobjašnjivo narastao za oko pet tisuća. U prvom krugu pravo glasa imalo je 3,855 milijuna birača, a u drugom ima 3,860 milijuna ljudi.

Je li moguće da u samo desetak dana Hrvatska ima više oko 5000 punoljetnih osoba, odnosno 18-godišnjaka? Na to pitanje nitko ne daje odgovor. Kao ni na nelogičnost da broj birača raste unatoč valu iseljavanja koji je pogodio našu domovinu.

LISTIĆ JE 24 LIPE

Kako god bilo, državna tvrtka Narodne novine objavila je da će za drugi krug izbora otisnuti 3,84 milijuna glasačkih listića. Novi su listići manjeg formata jer su na njima imena dvoje kandidata: Zorana Milanovića pod rednim brojem 1 i Kolinde Grabar Kitarović pod rednim brojem 2.

Cijena po listiću, navode u Narodnim novinama, iznosi 24 lipe pa će tiskanje stajati oko 900.000 kuna. S troškovima ostalog izbornog materijala sve će stajati ukupno 1,2 milijuna kuna bez pdv-a.

Drugi krug predsjedničkih izbora bit će u nedjelju, 5. siječnja. Izađite, dakle, na izbore, nemojte dopustiti da drugi odlučuju umjesto vas.


Tagovi: BIRAčI BROJ BIRAčA IZBORI POPIS PUNOLJETNI

NEDAVNO OBJAVLJENO