MEĐU NAJLOŠIJIMA SMO U EUROPI

Hrvatska ima gotovo duplo više umrlih od Covida nego Srbija. Zašto?

Objavljeno, 19. rujna 2021. Vijesti
# Foto: MARKO HORVAT / ILUSTRACIJA / Evakuacija korisnika doma za starije u Koprivnici
AUTOR
Robert Mihaljević

Prema broju umrlih od Covida, Hrvatska je među najgorim zemljama Europe, pokazuju statistički podaci američkog sveučilišta Johns Hopkins u poznatoj aplikaciji Our world of data.

Prema stanju od subote, Hrvatska na milijun stanovnika ima oko 2080 potvrđenih Covid smrti. Od prvog slučaja zaraze 25. veljače lani do danas ukupno je preminulo 8500 osoba. Po broju umrlih osma smo najgora zemlja Europske unije, a osjetno smo lošiji i od ukupnog europskog prosjeka koji iznosi oko 1600 smrti na milijun stanovnika.

Umrlih na milijun, stanje od subote / Autor: Our wolrd of data

Lošiji od nas u skupini EU zemalja su Mađarska, Bugarska, Češka, Slovačka, Belgija, Slovenija i Italija. Sve druge zemlje članice imaju do ove subote manje umrlih od Covida. Susjedna Srbija, primjerice, bilježi 1130 umrlih na milijun stanovnika, što je gotovo upola manje nego u Hrvatskoj.

Najmanje umrlih od posljedica bolesti Covid-19 bilježe skandinavske zemlje i Island koji je uvjerljivo najbolji sa samo 96 umrlih na milijun. Slijede Norveška s oko 150 i Finska sa 190 potvrđenih Covid smrti na milijun stanovnika do jučer.

S obzirom na nizak postotak potpuno procijepljenih – Hrvatska je s oko 41 posto procijepljenih stanovnika na EU začelju sa Slovačkom, Rumunjskom i Bugarskom – moguće je da će brojka umrlih biti još lošija.

Ukupno procijepljeni s obje doze / Autor: Our world of data

Najnoviji podaci otkrivaju kaku su u europskom vrhu po potpuno procijepljenom stanovništvu Portugal s 82 posto, Malta s 81, Island sa 79, Španjolska sa 76 i Danska sa 74 posto. Ispred nas su i zemlje koje danas imaju više smrti na milijun: Belgija je procijepila 71 posto stanovništva, Italija 65 posto, Mađarska 58 posto, a Češka 55 posto.


Tagovi: COVID HRVATSKA SRBIJA UMRLI

NEDAVNO OBJAVLJENO