ANTONIJA GLAVAŠ

Hrvatska će imati dovoljno plina. Cijena? Od lani do danas narasla je čak 17 puta

Objavljeno, 30. rujna 2022. Razgovori
# Foto: PPD / Antonija Glavaš
AUTOR
Redakcijski tekst

Antonija Glavaš, članica Uprave hrvatskoga plinskog diva PPD-a, kaže kako Hrvatska ne bi trebala ostati bez plina, unatoč svim potresima na tržištu.

“Hrvatska potrošnja je oko 2,5 milijarde kubičnih metara godišnje. Osim vlastite proizvodnje, skladišta, interkonekcija i dugoročnih ugovora, imamo LNG terminal čiji je kapacitet sam za sebe više od dvije milijarde kubičnih metara.

Kad bi se dogodilo da dođe do smanjenja isporuke starim rutama, uz postojeću infrastrukturu naša zemlja ima dovoljne količine plina. Primjećujemo da se za dostatne količine posebno brinu domaćinstva, ali mislim kako nema razloga za paniku”, napominje Antonija Glavaš u razgovoru za Poslovni dnevnik.

Za kućanstva cijena plina je regulirana i do 1. travnja iduće godine iznosit će 45,58 eura za megavasat plus troškovi transporta, distribucije, skladišta. Cijena za tvrtke, ukoliko nisu ugovorili fiksnu, računa se prema ‘forwardima’ (trenutne cijene za neki budući period) i ovisi o kretanju cijena na europskom tržištu.

No, to je tržište izuzetno volatilno te se u posljednjih nekoliko mjeseci cijena kretala između 85 eura do čak 315 eura za megavasat. Tijekom 2021. i 2022. cijena plina ekstremno je rasla. Početkom 2021. prosječna cijena iznosila je 19 eura, a sredinom rujna ove godine čak 315 eura. Dakle, čak 17 puta više!

“Pratimo događanja i utjecaj na cijene te na temelju toga donosimo procjene o cijenama u bližoj budućnosti. No, poprilično je nezahvalno predviđati cijene.

Ono što smo nekada smatrali pravilima koja utječu na promjenu cijene, danas definitivno više ne vrijedi. Kao i svi, priželjkujemo stabilizaciju tržišta, a do tada upravljamo portfeljima najbolje što znamo”, kaže članica uprave PPD-a.

Cijeli razgovor s Antonijom Glavaš u Poslovnom dnevniku možete pročitati OVDJE.


Tagovi: ANTONIJA GLAVAš CIJENA PLIN POSLOVNI DNEVNIK

NEDAVNO OBJAVLJENO