Hrvati jedu najskuplja jaja u Europi, a najviše ih uvozimo iz – Albanije

Objavljeno, 17. studenoga 2023. Vijesti
# Foto: VLADA RH / Farma jaja Lukač
AUTOR
Robert Mihaljević

Hrvati i Austrijanci jedu uvjerljivo najskuplja jaja u Europskoj uniji, a cjenovni jaz u odnosu na EU prosjek sve je veći.

Prema novim podacima Eurostata i Ministarstva poljoprivrede, u listopadu je prosječna veleprodajna cijena L i M razreda u Hrvatskoj iznosila 2,70 eura za kilogram. To je 25 posto skuplje od EU prosjeka za isti mjesec koji je iznosio 2,16 eura.

U odnosu na prosjek 2020. godine, jaja su u Hrvatskoj dvostruko skuplja. U tri godine, dakle, vrijede duplo više. A nisu se pozlatila. Jaja u Austriji stoje 2,71 euro što je pak 44 posto više nego prije tri godine. O kupovnoj moći austrijskih susjeda u odnosu na nas ne treba govoriti.

U Češkoj je u listopadu veleprodajna cijena kilograma jaja iznosila 1,72 eura, u Španjolskoj 1,87 eura, a u Bugarskoj 1,92 eura. I tu sad dolazimo do tipičnog hrvatskog apsurda: kako je moguće da smo najskuplji kad tisuće tona jaja uvozimo iz zemalja u kojima je cijena osjetno niža?

U prvih osam mjeseci, primjerice, iz te iste Bugarske uvezli smo oko 734 tone konzumnih jaja, iz također jeftinije Poljske 779 tona, a iz osjetno jeftinije Albanije najviše – čak 789 tona. I unatoč tome, dakle, Hrvati jedu najskuplja jaja u Europi.


Tagovi: ALBANIJA CIJENA EU JAJA UVOZ

NEDAVNO OBJAVLJENO