Hrvati jedu najskuplja jaja u EU, a goleme količine jeftinih uvozimo iz Albanije

Objavljeno, 26. kolovoza 2023. Vijesti
# Foto: KILIKAJ.HR / ILUSTRACIJA
AUTOR
Robert Mihaljević

Hrvati i Grci jedu uvjerljivo najskuplja jaja u Europskoj uniji, premda je u hrvatskom slučaju teško dokučiti zbog čega je to tako.

Tijekom svibnja Hrvatska je s cijenom od 2,85 eura za kilogram bila najskuplja u Europskoj uniji, a Grčka ju je pretekla početkom turističke sezone.

U srpnju ove godine prosječna cijena konzumnih jaja L i M razreda u Hrvatskoj je iznosila 2,84 eura za kilogram, što je čak trećinu više od EU prosjeka. Pritom je od Hrvatske u srpnju jedino bila skuplja Grčka.

Prema podacima Eurostata, cijena jaja u Hrvatskoj veća je za 38,4 posto u odnosu na lanjski srpanj, dok je prosječna cijena u EU skočila za 17 posto. U Hrvatskoj su, dakle, jaja od lani poskupjela duplo više nego u EU.

U Belgiji je, primjerice, prosječna cijena jaja L i M razreda iznosila 1,68 eura za kilogram, Njemačkoj 1,93 eura, Rumunjskoj 1,95 eura, Mađarskoj 2,18 eura, a Sloveniji u prosjeku 2,32 eura za kilogram.

Tolika cijena posebno je teško objašnjiva u svjetlu velikog uvoza jeftinijih jaja iz europskih zemalja. Tako smo u prvih pet mjeseci ove godine uvezli oko 2800 tona jaja, a izvezli tek 596 tona.

Najviše svih vrsta jaja uvezli smo u tom razdoblju iz Njemačke (oko 500 tona), Albanije (442 tone), Bugarske (388) i Slovenije (358 tona), otkivaju novi podaci Ministarstva poljoprivrede.


Tagovi: CIJENA EU JAJA UVOZ

NEDAVNO OBJAVLJENO