BOGATSTVO U KOLEKCIJI

Tvrtka Milana Horvata ostala bez 60-ak iznimno vrijednih umjetnina

Objavljeno, 09. kolovoza 2019. Vijesti
# Foto: ARHIVA / Milan Horvat, Zdravko Šestak, Damir Polančec i Darko Marinac na suđenju za Spice
AUTOR
Robert Mihaljević

Varaždinsko poduzeće Karfijam na čijem je čelu kontroverzni burzovni mag Milan Horvat morat će zagrebačkoj tvrtki Croatiainspect predati 60-ak iznimno vrijednih umjetnina, odlučio je u petak Trgovački sud.

Riječ je o umjetninama poznatih domaćih autora Vojina Bakića, Otona Glihe, Nikole Ivezića, Ivana Kožarića, Željka Kipkea, Zlatka Price, Voje Radoičića, Miljenka Stančića i drugih.

Prema presudi, ugovorom o založnom pravu od lipnja 2010. sklopljenim između Croatiainspecta i Horvatove bivše tvrtke Fima Alfa sve su umjetnine postale vlasništvo zagrebačke tvrtke. Kako su one nakon kraha Fima Alfe završile u poduzeću Karfijam, Trgovački sud naložio je da ih se vrati stvarnom vlasniku.

Vojin Bakić - Bik, bronca
Vojin Bakić – skulptura bika u bronci
Oton Gliha - Gromače
Gromače Otona Glihe

U Croatiainspectu ističu kako su dopisima od travnja 2016. i rujna 2018. pozvali Karfijam da im vrati sve umjetnine. No, odgovorili su im kako su u “u postupku provjere i popisa stanja slika te će ih naknadno obavijestiti kada slike mogu preuzeti”. Nakon toga se više nisu javili.

Na današnjem izricanju presude na Trgovačkom sudu u Varaždinu predstavnici Karfijama nisu se pojavili. Zanimljivo je kako je nedavno direktor te tvrtke Milan Horvat u drugom kaznenom procesu u kojem je oslobođen naveo kako radi u Karfijamu, ali ne dobiva plaću.

Potom je rekao kako ga uzdržava rođak koji mu mjesečno daje 3000 kuna. Naglasio je i kako posjeduje imovinu, ali ne zna koju.

Inače, vlasnici poduzeća Karfjam su Horvatova bivša supruga Jadranka Majcen, njegov brat Darko Horvat i Filip Horvat, a direktor je Milan Horvat.


Tagovi: FIMA MILAN HORVAT SLIKE UMJETNINE

NEDAVNO OBJAVLJENO