POLITIČARI PUNI K'O BRODOVI

Hoće li službe ispitati otkud ministrima silna imovina? Hoće, ali uz ovaj uvjet

Objavljeno, 31. svibnja 2019. Komentari
# Foto: HRVATSKI SABOR
AUTOR
Robert Mihaljević

Ministar državne imovine Goran Marić opet ima problema s imovinom. Nakon peripetija s vrijednošću vikendice u Živogošću, novinari su mu iskopali i slučaj kuće u Zagrebu koja je darovnim ugovorom prebačena u vlasništvo njihova sina.

Nastavlja se i saga o potpredsjedniku Vlade Tomislavu Tolušiću kojem mediji svako malo pronađu neku zanimljivu nekretninsku transkaciju: stan u Zagrebu, zemljište na moru, stan i kuća u Virovitici. Pa kupi, prodaj, prikaži manju vrijednost u imovinskoj kartici. Da stvar bude ljepša, popularni Tole cijeli je život proveo u javnoj upravi i nema ni dana staža u privatnom sektoru. A pun k’o brod.

Zato danas posjeduje prekrasnu vilu s luksuznom ‘roštiljnicom’ u Virovitici te je dobro zaradio na preprodaji vrijednog gradilišta na moru. Sudeći po onome što ovih dana čitamo, spominju se tu i nekakvi stanovi. Da stvar bude zanimljivija, u priči oko Tolušićevih nekretnina uvijek se negdje motaju poduzetnici koji su ostvarivali lijepe poslovne aranžmane sa županijom u doba dok je on bio virovitičko-podravski župan.

Posla s povjerenstvom za sukob interesa ima i Toletov politički mentor Jopa Đakić. Apartmani, vinogradi, stanovi, hotel za sina 24-godišnjaka… I sve to nakon osamostaljenja Hrvatske. Sad je i povjerenstvo odlučilo provjeriti što zapravo Jopa i njegova obitelj posjeduju i je li baš sva imovina prijavljena u imovinskoj kartici.

Ako otkriju da nije, opalit će ga po džepu da će pamtiti cijeli život. Kazna je, naime, takva da će se nesretni Đakić zacijelo zagrcnuti od smijeha dok bude posezao u najmanji pretinac novčanika.

U manjim sredinama poput Virovitice i Koprivnice teško se može prikriti nesrazmjer između imovine i primanja. Čak ni bogata tetka u Australiji ne može se sakriti od malograđanske znatiželje. Ovdje se jako dobro zna koliko zarađuju supružnici te koliko su im materijalno potkovani stari roditelji. I kad netko krene gomilati pokretnu i nepokretnu imovinu – a nije mu umrla tetka, niti je visoki menadžer u Podravki – sve je jasno. Svima. Osim institucijama.

Represivni sustav ove države – teško da ima čovjeka kojem to dosad nije postalo jasno – počiva na jednostavnom načelu: pričekaj da padne. Moćnike se ne dira sve dok ne izgube političku moć. Mogu činiti što žele dok su još u naponu političke snage i odani stranačkim elitama. Tek kad padnu u nemilost i kad nisu previše opasni, kreće lov. I to je toliko očita istina da je postala potpuno gadljiva.

Bez neovisnih institucija neće biti drugačije. A neovisnih institucija ne može biti sve dok korumpirani političari drže uzde stranačke i bilo koje druge vlasti. I tako smo došli do začaranog kruga iz kojeg se može samo preko granice. Ostanak u njemu jamči da ćeš se prije ili kasnije uvaliti u tu prljavu igru.


Tagovi: IMOVINA POLITIčARI POREZNA

NEDAVNO OBJAVLJENO