NATJEČAJ ZAKLJUČEN, ČEKA SE ODLUKA

Hoće li kineska megatvrtka s milijun zaposlenih graditi i prugu do Koprivnice

Objavljeno, 02. srpnja 2019. Vijesti
# Foto: Robert Mihaljević / Ilustracija
AUTOR
Redakcijski tekst

Zaključen je natječaj za gradnju drugoga kolosijeka pruge Križevci – Koprivnica – Mađarska i uskoro se čeka odabir najpovoljnijeg ponuditelja.

Prema neslužbenim informacijama, za posao vrijedan oko dvije milijarde kuna bila je zainteresirana i kineska državna megatvrtka China road and bridge corporation koja već gradi Pelješki most. No, nemoguće je dobiti službenu potvrdu da su se doista i javili na natječaj.

Ono što se pouzdano zna iz neslužbenih izvora je da su Kinezi posljednjih mjeseci na sjeveru Hrvatske obišli više tvrtki kako bi dogovorili kooperantske odnose ako prođu na natječaju. Njihove poslovne ponude, kako se čuje, bile su vrlo konkretne.

China road and bridge corporation ima oko milijun radnika i europske tvrtke iz branše teško joj mogu cjenovno konkurirati. Zbog toga ovdašnji izvođači radova strahuju da im se ne ponovi scenarij s Pelješkim mostom koji, kao i drugi kolosijek, najvećim dijelom financira Europska unija.

Sporazum o dodjeli bespovratnih sredstava sklopljen je još u listopadu 2016. godine između europske Izvršne agencije za inovacije i mreže te HŽ Infrastrukture. Europskim novcem financirat će se čak 85 posto troškova obnove postojećeg i izgradnje novog kolosijeka pruge.

Izgradnja pruge kasni dvije godine, a rok za završetak radova pomaknut je na kraj 2022. godine. U HŽ Infrastrukturi planirali su s izvođačem radova ugovor potpisati do kraja lipnja, kada u Hrvatsku dolaze predstavnici europske agencije za inovacije i mreže, ali to im neće poći za rukom.


Tagovi: DRUGI KOLOSIJEK KINEZI PRUGA

NEDAVNO OBJAVLJENO