RASKID KOALICIJE

Priča se da će HNS u četvrtak izletjeti iz Vlade. To bi moglo dovesti do novih izbora

Objavljeno, 28. listopada 2019. Komentari
# Foto: HNS / Međimurski župan Matija Posavec i potpredsjednik Vlade Predrag Štromar
AUTOR
Robert Mihaljević

Hrvatska narodna stranka, kako se kuloarski priča, izlazi iz koalicije s HDZ-om, a to bi moglo dovesti i do novih parlamentarnih izbora.

Kako neslužbeno doznajemo iz visokih političkih izvora, dvoje HNS-ovih ministara na sjednici Vlade u četvrtak vjerojatno neće glasati za prijedlog državnog proračuna. Nakon toga, moglo bi im se dogoditi isto što i Mostu.

U proračunu za iduću godinu neće biti zahtjeva HNS-a za prosvjetare teških oko 650 milijuna kuna. U toj stranci kažu da ministrica obrazovanja Blaženka Divjak i potpredsjednik Vlade Predrag Štromar u tom slučaju neće glasati za takav proračun.

Kako će glasati Saucha

A to znači da bi premijer Andrej Plenković mogao ponoviti scenarij sa smjenom Mostovih ljudi, kad je na sjednici Vlade mrtav hladan rekao: “Molim tajnicu Vlade da pripremi odluku o razrješenju tri Mostova ministra”.

Hoće li Vlada potom izgubiti većinu u parlamentu? Ako svih šestero zastupnika iz HNS-ova kluba napusti HDZ-ovu koaliciju, Plenković bi mogao računati na tanku većinu od 76 ruku (od ukupno 151 zastupnika). No, u HNS-ovu su klubu i SDP-ovi prebjezi Tomislav Saucha i Mario Habek, kojima je to zadnji mandat u Saboru. Kako će oni glasati?

Nema nikakve sumnje da bi Andrej Plenković, možda s još kojim prebjegom, i mogao dogurati do kraja mandata, odnosno do kraja iduće godine. No, sva je prilika da se neće tako dugo čekati.

U ovom času najmanje su tri opcije na stolu. Prva, da izbori budu prije biranja novog predsjednika HDZ-a u lipnju. Druga, da budu odmah nakon završetka hrvatskog predsjedanja vijećem EU-a u srpnju. I treća, da se održe prije drugog kruga predsjedničkih izbora kako bi se amortizirao eventualni poraz Kolinde Grabar Kitarović. Dakle, u siječnju.

Nema im Matije Posavca

Kako god bilo, naši izvori kažu kako je HNS prelomio i hvata zadnju slamku spasa raskidom koalicije s HDZ-om. Oni zapravo i nemaju izbora. Na HDZ-ovu listu sigurno neće, SDP ne želi ni čuti za njih, a rejting im nezaustavljivo pada.

Jedino im preostaje spašavanje onoga što je ostalo: principijelnog inzistiranja na sektoru obrazovanja zbog čega su, kao, i ušli u Vladu. No, nakon izlaska međimurskog župana Matije Posavca iz HNS-a šanse da negdje sami osvoje mandat ravne su čudu.

U HNS-ovoj bazi na sjeveru više gotovo i ne postoje. U Međimurju ih odnedavno nema na vlasti, Varaždinsku županiju preoteo im je Radimir Čačić, a Varaždin Ivan Čehok. O Zagorju, Koprivnici, Bjelovaru i Zagrebu da se ne govori.


Tagovi: HNS IZBORI VLADA

NEDAVNO OBJAVLJENO