Hitno se povlače popularne hrenovke zbog smrtonosne bakterije

Objavljeno, 22. rujna 2022. Zdravlje
# Foto: FACEBOOK / ILUSTRACIJA
AUTOR
Redakcijski tekst

Državni inspektorat Republike Hrvatske obavještava potrošače da se iz predostrožnosti opozivaju prehrambeni proizvodi određenih pakiranja, LOT brojeva i roka trajanja.

Riječ je o pilećim i purećim hrenovkama Wudy i Wurs poznatoga talijanskog proizvođača AIA. Povlače se zbog mogućnosti da sadrže opasnu bakteriju iz roda Listeria monocytogenes koja uzrokuje visoku stopu smrtnosti kod zaraženih.

“Proizvod nije u skladu s Uredbom o utvrđivanju općih načela i uvjeta zakona o hrani, osnivanju Europske agencije za sigurnost hrane te utvrđivanju postupaka u područjima sigunosti hrane”, ističu u Inspektoratu.

Detalje o proizvodima koji se povlače možete pronaći na ovome LINKU.

Ta bakterija često izaziva infekciju središnjeg živčanog sustava jer ima posebnu sklonost invaziji moždanog tkiva (posebice moždanog debla)te ovojnica mozga. Može dovesti do paralize moždanih živaca i udova, meningitisa, encefalitisa (upale mozga), meningoencefalitisa, ali i smrti.

Liječi se specifičnim antibioticima, a liječnici upozoravaju kako se ukupna stopa smrtnosti kreće između 20 i 30 posto.

“Bakterijemija bi se trebala liječiti dva tjedna, meningitis tri tjedna, a gnojne upale mozga barem šest tjedana. Bez obzira na primijenjenu terapiju, ukupna stopa smrtnosti kreće se između 20 i 30 posto.

Oko 22 posto infekcija tijekom trudnoće rezultira gubitkom djeteta uz preživljenje majke u najvećem broju slučajeva”, upozorava dr. sc. Tomislav Meštrović, specijalist medicinske mikrobiologije s parazitologijom.


Tagovi: AIA BAKTERIJA HRENOVKE LYSTERIA WUDY

NEDAVNO OBJAVLJENO