MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE PRIOPĆILO

S tržišta hitno povučena čak 23 proizvoda poznate mesne industrije

Objavljeno, 12. kolovoza 2021. Vijesti
# Foto: FACEBOOK / Mesnica Kudelić na Trešnjevačkom placu u Zagrebu
AUTOR
Redakcijski tekst

Ministarstvo poljoprivrede priopćilo je kako se iz predostrožnosti opoziva više proizvoda tvrtke Kudelić iz Bedenice kod Svetog Ivana Zeline zbog utvrđenog pesticida etilen oksida u aditivu koji se koristio u proizvodnji začina za mesne proizvode.

Riječ je o više mesnih prerađevina, salama, kobasica, hrenovki, šunki za pizzu, mortadela, vakumiranih i nevakumiranih. Popis proizvoda s oznakama i rokom trajanja objavila je Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu.

Proizvodi nisu u skladu s europskom uredbom o maksimalnim razinama ostataka pesticida u hrani, tumače u Ministarstvu. Ukupno su opozvana čak 23 proizvoda.

Inače, mesna industrija Kudelić ima oko 140 zaposlenih, tvornicu mesnih prerađevina i mesnice na zagrebačkim tržnicama u Dubravi, Trešnjevci i Sloboštini, Svetom Ivanu Zelini, Novom Marofu, Konjščini, Bedekovčini, Oroslavju, Bedenici i Varaždinu. U Đurđevcu su vlasnici mesnice i samoposluge.

Proizvode svježe meso, polutrajne i trajne mesne proizvode. Na tržištu RH plasiraju preko 100 vrsta suhomesnatih proizvoda.

Kudelić je lani, u godini pandemije, ostvario 129 milijuna kuna ukupnih prihoda, što je rast od 3,4 posto. Neto dobit istodobno je iznosila 8,4 milijuna kuna i bila je veća za oko 400 posto.

Posljednjeg dana prosinca Kudelić je na računu i u blagajni imao ukupno 13,4 milijuna kuna casha, što je čak pet milijuna kuna više nego na isti dan prethodne godine.

Pesticid etilen oksid, prema znanstvenim i medicinskim istraživanjima, slovi kao kancerogen te je njegova upotreba zabranjena na tržištu EU.


Tagovi: KOBASICE KUDELIć MESO PESTICID POVLAčENJE

NEDAVNO OBJAVLJENO