DVAPUT ZAGLAVILI NA ISTOM MJESTU

HGSS dva dana spašavao sedam izletnika koji su se izgubili u šumi

Objavljeno, 09. svibnja 2021. Vijesti
# Foto: HGSS / ILUSTRACIJA / Fotografija nema veze s tekstom
AUTOR
Redakcijski tekst

U razmaku od samo dva dana Hrvatska gorska služba spašavanja dvaput je morala spašavati izletnike koji su zapeli u Park šumi Jankovac na Papuku.

Obje skupine – prva u srijedu, druga u petak, za pomoć su se obratile Centru 112, koji poziv prosljeđuje HGSS-ovcima.

“I jedni i drugi, u želji da obiđu poučnu stazu i lokalitete uz nju, u jednom trenu krivo skreću i nalaze se u problemu: ne znaju gdje se nalaze niti se znaju vratiti na polaznu točku.

Prvih četvoro Centar 112 uspijeva locirati u kanjonu Male Radetine putem signala mobilnog telefona pa se spašavatelji po dobivenoj informaciji usmjeravaju prema njima. U međuvremenu, na izletnike nailaze šumski radnici koji ih prebacuju do Jankovca.

U petak popodne, troje izletnika također završava u kanjonu Male Radetine, gotovo na istom mjestu kao ekipa od prije dva dana. Da su u problemu shvatili su ranije, ali sat i pol vremena hodaju kako bi uhvatili signal i zatražili pomoć.

Njima je situaciju dodatno otežala jaka kiša. U kontaktu su, koliko signal dozvoljava, sa spašavateljima s kojima dijele informaciju da se nalaze na biciklističkoj stazi 520 te u jednom trenu ipak uspijevaju poslati i svoju lokaciju.

U 17:45 sati spašavatelji ih pronalaze, utopljuju i prevoze do vozila na Jankovcu. Asfaltirana cesta do Jankovačke doline, čini se, posjetiteljima daje krivu sliku urbanosti ovog izletišta koje je okruženo nepreglednim brdima i stoljetnim šumama.

Podsjećamo da su za svaki siguran boravak u prirodi potrebne adekvatna priprema, prikladna oprema kao i određene vještine”, otkrili su u nedjelju iz HGSS-a.


Tagovi: HGSS PAPUK SPAšAVANJE šUMA

NEDAVNO OBJAVLJENO