HERA odlučila tko će kućanstvima od listopada isporučivati jeftiniji plin

Objavljeno, 24. rujna 2022. Vijesti
# Foto: DANICA.HR / ILUSTRACIJA / Plinska kotlovnica u Koprivnici
AUTOR
Redakcijski tekst

Upravno vijeće Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) donijelo je u petak odluku o početku pružanja javne usluge opskrbe plinom kućanstvima kojima prestaje ugovor.

HERA je reagirala na brojne slučajeve prestanka ili raskida ugovora o opskrbi plinom s danom 30. rujna i uočenih problema prilikom povratka kupaca na javnu uslugu opskbe plinom.

Temeljem Uredbe o otklanjanju poremećaja na domaćem tržištu energije donijela tu odluku s ciljem zaštite kupaca iz kategorije kućanstvo te osiguravanja sigurnosti, redovitosti i kvalitete opskrbe plinom, kažu u toj agenciji.

“Odlukom su propisani potrebni koraci i obveze dionika na tržištu plina kako kupci iz kategorije kućanstvo od 1. listopada ne bi ostali bez opskrbe plinom te kako bi mogli započeti koristiti javnu uslugu opskrbe plinom po reguliranoj cijeni.

Promjena opskrbljivača i početak pružanja javne usluge opskrbe plinom, krajnjim kupcima kategorije kućanstvo kojima prestaje ugovor o opskrbi plinom za vrijeme važenja uredbe, provest će se automatski.

Opskrbljivač je dužan, za sve kojima prestaje ugovor 30. rujna, na mrežnim stranicama i putem javnih glasila do 27. rujna obavijestiti kupce o prestanku, odnosno o raskidu ugovora i prelasku na javnu uslugu opskrbe plinom. Potom u registru obračunskih mjernih mjesta do 27. rujna moraju provesti ažuriranje.

GPZ će morati

U slučaju da kupcima ugovor prestaje ili se raskida nakon 30. rujna ili je sklopljen na neodređeno vrijeme, opskrbljivači plinom su dužni te kupce do 27. rujna na svojim mrežnim stranicama i putem javnih glasila na jasan i razumljiv način obavijestiti o njihovu pravu na raskid ugovora i povratak na javnu uslugu te kupce pozvati da ih u najkraćem mogućem roku o svom izboru obavijeste.

U slučaju odabira kupca na povratak na javnu uslugu postojeći opskrbljivač plinom dužan je bez odlaganja u registru obračunskih mjernih mjesta ažurirati podatak o datumu završetka isporuke plina kako bi se promjena opskrbljivača mogla provesti automatski.

Ovim putem se pozivaju kupci, koji će na temelju odluke početi koristiti javnu uslugu, da očitaju i dostave stanje plinomjera na dan 30. rujna, odnosno na dan prestanka ugovora svom opskrbljivaču plinom, a u svrhu razgraničenja odnosa između starog inovog opskbljivača plinom”, ističu u HERA-i.

Dakle, svi opskrbljivači koji su na određenom području u obvezi javne usluge morat će automatski preuzimati nove potrošače, odnosno kućanstva. Pa tako i Gradska plinara Zagreb.


Tagovi: GPZ HERA KUćANSTVA PLIN

NEDAVNO OBJAVLJENO