HDZ-ovac nezakonito postao šef katastra. Evo gdje rade brat, sin, sestra, šogorice

Objavljeno, 07. svibnja 2023. Naše priče
# Foto: DANICA.HR / ILUSTRACIJA / Tako to radi HDZ
AUTOR
Robert Mihaljević

Državna geodetska uprava morat će platiti odštetu kandidatkinji za šeficu katastra jer je diskriminirana nakon što je na to mjesto imenovan HDZ-ov kandidat bez potrebnih kvalifikacija.

Kako je sutkinja presudila ovaj tjedan, zbog imenovanja Franje Kukuruzovića na dužnost voditelja ispostave za katastar Korenica, a ne protukandidatkinje koja je ispunjavala sve uvjete, država toj ženi mora platiti odštetu od 9300 eura.

Postane li presuda pravomoćna, odšteta bi se s kamatama mogla popeti na više od 16.000 eura. Uz to, sutkinja je naložila DGU-u da kandidatkinji na natječaju podmiri i 6600 eura odvjetničkih troškova.

Riječ je o klasičnoj hrvatskoj priči: na natječaju za šefa katastra nije imenovana diplomirana inženjerka geodezije s položenim državnim ispitom i višegodišnjim iskustvom, već kandidat koji je upravni pravnik bez položenog državnog stručnog ispita.

Nezakonito raspoređen

Kukuruzović je temeljem rješenja ravnatelja Državne geodetske uprave u kolovozu 2012. raspoređen za voditelja katastra u Korenici, a kandidatkinja sa svim kvalifikacijama za to radno mjesto imenovana je na isti datum referenticom u ispostavi za katastar nekretnina Korenica.

Kukuruzović joj je, dakle, postao šef te je u međuvremenu protiv njega “potvrđena i optužnica zbog maltretiranja tužiteljice na radnom mjestu”, ističe se u sudskoj presudi za odštetu.

Inspekcija Ministarstva uprave u srpnju 2014. utvrdila je da je Franjo Kukuruzović još od ožujka 2007. do srpnja 2013. bio nezakonito raspoređen za šefa katastra, ali inspekcija nije naložila poništenje imenovanja jer bi “time bili poništeni i pravni učinci svih akata koje je on donio kao službena osoba”.

Sud je tijekom rasprava utvrdio da su “nakon upute ravnatelja DGU-a pročelnik za katastar u Gospiću Stanko Pervan i njegova sestrična Nina Stopić zajedno s direktno nadležnim kod DGU-a (Dijana Dudok) odlučili napraviti iznimku, da se u ispostavi Korenica doda uvjet kako voditelj može biti i upravne struke”.

Moćna obitelj

“Utvrđeno je i da je u vrijeme imenovanja Franjo Kukuruzović bio politički lokalno vrlo aktivan, u poglavarstvu Ličko-senjske županije, član u raznim povjerenstvima, član stranke HDZ, da je bio na izbornim listama za općinskog vijećnika, povezan sa strukturama HDZ-a.

Osim toga, svi su članovi obitelji Kukuruzović bili na vodećim mjestima u javnoj, lokalnoj i državnoj upravi, brat mu je načelnik općine u Plitvičkim jezerima, supruge njegove braće također su radile u državnoj i javnoj upravi u Korenici i Gospiću, kao i njegova sestra.

Sin je zaposlen na rukovodećem radnom mjestu u Komunalcu. Nema, dakle, adekvatnog niti utemeljenog obrazloženja da je muška nekvalificirana osoba bez ispunjenih njemu prilagođenih uvjeta nadređena tužiteljici koja je žena sa svim ispunjenim zakonskim uvjetima za voditeljsko radno mjesto.

Čak se išlo tako daleko da se tužiteljici sugeriralo da ona ne može biti voditeljica jer je majka dvoje maloljetne djece. To je bio stav onih (Pervan i Stopić) koji su u Korenici imali moć i utjecaj i koji su imali moć i utjecaj i na državnoj razini, da se u Korenici napravi iznimka u pogledu propisanih uvjeta.

I dalje je šef

Kad se sve navedeno promotri u svjetlu činjenica je, da je ta grupa ljudi sudjelovala u inicijativi za prilagođavanje uvjeta za Franju Kukuruzovića i provođenje istih, vidljivo je da su isti bez objektivnog razloga bili usmjereni isključivo protiv tužiteljice kako ne bi bila imenovana za voditeljicu.

Pored činjenice da je Kukuruzović politički i društveno moćan u tom kraju, što osobno, a što preko najbliže rodbine, a što je i naveo u iskazu, tužiteljica je bez utjecaja, društvene moći te nije bila član stranke, pa tako niti one koja je na vlasti, a kojoj pripadaju Kukuruzović i svi članovi njegove bliže obitelji.

Jasno je da je upravo preko tog mehanizma vršen pritisak na državnom nivou da se za Kukuruzovića prilagode uvjeti”, zaključila je sutkinja u ovotjednoj nepravomoćnoj presudi.

Franju Kukuruzović je i dalje voditelj ispostave za katastar nekretnina Korenica, stoji na službenim stranicama Državne geodetske uprave. DGU se na presudu o odšteti može žaliti.


Tagovi: HDZ KORENICA PRESUDA šEF KATASTRA

NEDAVNO OBJAVLJENO