NABAVA 90.000 TABLETA

Hangar pred stečajem, ali njegovi tableti mogli bi opet u hrvatske škole

Objavljeno, 27. kolovoza 2019. Vijesti
# Foto: HANGAR 18 / ILUSTRACIJA
AUTOR
Robert Mihaljević

Hangarovi tableti NOA, koji su lani isporučeni školama, opet bi mogli sudjelovati na natječaju Ministarstva obrazovanja za opremanje školskih ustanova koje sudjeluju u reformi.

Kako je najavila ministrica Blaženka Divjak, do kraja godine ravnateljima bi trebalo biti isporučeno čak 90.000 tableta s vijekom trajanja od četiri godine. Oko 26.500 laptopa bit će pak isporučeno do kraja rujna.

Za eksperimentalni program Škola za život lani je nabavljeno oko osam tisuća tableta, a upravo je koprivnička tvrtka Hangar 18 bila najveći dobavljač. Oni su školama isporučili oko 6400 tableta marke NOA, a ukupna vrijednost posla iznosila je oko šest milijuna kuna.

Izgledan stečaj

No, Hangarovi računi danas su blokirani zbog dugova prema bankama. Zato bi se tableti NOA, kako neslužbeno doznajemo, mogli natjecati preko jednog drugog poduzeća koje je nedavno osnovano.

Detalje o poduzeću koje bi se pojavilo na natječaju Ministarstva s NOA tabletima nije moguće doznati. No, to poduzeće navodno nema veze sa sadašnjim vlasnikom Hangara Mariom Kraljem.

Posao nabave tableta vrijedan je blizu 90 milijuna kuna. Ako NOA doista prođe na tom natječaju kao najpovoljniji dobavljač, mnogi bi finacijski problemi Hangara mogli biti riješeni.

Inače, sve je izglednije da Hangar 18 zbog dugova završi u stečaju. Kako se neslužbeno doznaje, dugovi prema bankama i dobavljačima višestruko premašuju vrijednost imovine, pa bi mnogi u tom procesu mogli ostati kratkih rukava.

Politička greška

Nabava tableta za škole lani su pratile brojne kontroverze. Jedna od njih je i da su isporučeni tableti bez kamera pa nije bilo moguće skenirati kodove iz udžbenika. U Hangaru su lani bili odgovorili kako su isporučili tablete prema točno traženim specifikacijama, a kamere se nisu ni tražile.

Upravo ulazak na tržište tableta i pobjeda na natječaju za škole bili su ‘okidač’ za Hangarove probleme, smatra saborski zastupnik iz Đurđevca Željko Lacković.

On je nedavno medijima izjavio da su time “politički gledano napravili jednu grešku” jer su “bili dobavljači tableta za ministarstvo”. Lacković nije objasnio je li pod time mislio na zakulisne igre Hangarove konkurencije.


Tagovi: HANGAR SKOLE TABLETI

NEDAVNO OBJAVLJENO