NUSPOJAVE CJEPIVA PROTIV COVIDA

HALMED: Istražuje se 12 smrtnih slučajeva nakon cijepljenja

Objavljeno, 27. travnja 2021. Zdravlje
# Foto: ŽUPANIJA / ILUSTRACIJA
AUTOR
Redakcijski tekst

Od ukupno 717.854 doze cjepiva, koliko ih je u Hrvatskoj utrošeno do 21. travnja, prijavljeno je točno 2667 sumnji na nuspojave.

Najviše, 1297, odnosilo se Pfizer, 1166 cjepivo AstraZenece, 202 Moderne, dok za dvije prijave nije poznato o kojem se proizvođaču radilo.

Agencija za lijekove primila je i šest prijava medikacijskih pogrešaka, odnosno pogrešne primjene cjepiva, nakon kojih, na sreću nije došlo do nastanka nuspojava, otkriva Novi list.

Dvije su se prijave odnosile na primjenu nerazrijeđenog cjepiva, u jednoj je prijavi primijenjeno cjepivo u pogrešnom razrjeđenju, u jednom su slučaju osobi zabunom isti dan primijenjene dvije doze cjepiva, dok su se dvije prijave odnosile na primjenu druge doze cjepiva drugog proizvođača.

Među prijavama sumnji na nuspojave, 19 posto prijavljenih nuspojava ocijenjeno je ozbiljnima, a njih 81 posto ne ulazi u tu kategoriju.

Najčešće prijavljene nuspojave odnosile su se na povišenu tjelesnu temperaturu, bol na mjestu primjene, glavobolju, bol u mišićima, zimicu, opću slabost, umor, crvenilo na mjestu primjene cjepiva, mučninu i bol u zglobovima.

Riječ je o očekivanim nuspojavama, koje se često javljaju, slične su nuspojavama drugih cjepiva te su najčešće blaga do umjerena intenziteta i prolaze spontano kroz nekoliko dana ili uz primjenu simptomatske terapije, primjerice hladnih obloga, lijekova za snižavanje temperature i lijekova protiv bolova.

Kod AstraZenece je najčešća nuspojava bila povišena tjelesna temperatura (73 posto prijavljenih nuspojava), dok se kod Pfizera i Moderne takva nuspojava prijavila u manje od 45 posto prijavljenih nuspojava.

Građani cijepljeni AstraZenecom češće su osjećali zimicu (37 posto prijava), glavobolja je zabilježena u svakoj trećoj prijavi nuspojava Pfizera i AstraZenece, dok kod Moderne ta nuspojava gotovo i nije zabilježena. Bol u mišićima jednako je prisutna i kod Pfizera i kod AstraZenece.

Među prijavama sumnji na ozbiljne nuspojave uz sva tri cjepiva, najčešće su bile neposredne reakcije preosjetljivosti koje su se javile unutar četiri sata od primjene cjepiva, a u najvećem broju slučajeva manifestirale su se kao osip, svrbež, crvenilo i koprivnjača.

U pojedinim su slučajevima bile praćene poteškoćama s disanjem ili gutanjem, odnosno oticanjem lica, usana, jezika ili grla, a u rijetkim su slučajevima zabilježeni angioedem i anafilaktički šok.

Bilo je i nekoliko slučajeva tromboembolijskih događaja, duboke venske tromboze, plućne embolije, cerebralnog infarkta i pareze lica. U većini slučajeva koji su se odnosili na neposredne alergijske reakcije došlo je do potpunog oporavka nakon promptno primijenjene antialergijske terapije, dok su u većini slučajeva tromboembolijskih događaja bolesnici nakon hospitalizacije otpušteni kući s odgovarajućom terapijom i oporavljaju se.

Pareze lica, kažu u Halmedu, povezane su s otokom tkiva koje pritišće živac i najčešće je riječ o prolaznom stanju. Halmed i HZJZ dosad nisu primili niti jednu prijavu sumnje na nuspojavu sa smrtnim ishodom za koju je utvrđena uzročno-posljedična povezanost s cijepljenjem.

Od ukupno 17 prijava smrtnih slučajeva koji su vremenski povezani s razdobljem cijepljenja, za njih 12 zatraženi su dodatni podaci iz kojih bi se utvrdila eventualna veza s cijepljenjem, dok je kod pet prijava na temelju medicinske dokumentacije zaključeno kako uzročno-posljedična veza s cijepljenjem nije vjerojatna.

Vrlo rijetki slučajevi krvnih ugrušaka praćeni smanjenim brojem krvnih pločica u Hrvatskoj nisu zabilježeni, ali se rizik kontinuirano prati, donosi Novi list.


Tagovi: CIJEPLJENJE COVID NUSPOJAVE

NEDAVNO OBJAVLJENO