PROGON ĆE PREUZETI BIH

Hakeri koji su s računa tvrtki skinuli milijun kuna nedostupni pravosuđu

Objavljeno, 17. svibnja 2019. Crna kronika
# Foto: CARLSBERG / ILUSTRACIJA
AUTOR
Redakcijski tekst

Općinski sud u Koprivnici ustupio je kazneni progon Dražana Cvišića pravosuđu BiH u predmetu hakerskog upada u kojem je s računa poduzeća Ligo grupa prije šest godina skinuto 375.000 kuna. Cvišić živi u Banjoj Luci i nedostupan je hrvatskom pravosuđu, a tereti ga se za pranje novca.

Prema optužnici koju je podignulo Općinsko državno odvjetništvo, nepoznata osoba je 14. ožujka 2013. neovlašteno upala u računalni sustav koprivničke Ligo grupe te je uporabom malicioznog hakerskog programa u dva navrata prebacila ukupno 375.000 kuna na račun poduzeća Barabu Našice koje je ranije kupio upravo Cvišić. On je potom 190.000 kuna prebacio na račun Nedeljka Tešanovića, a 185.000 kuna na tekući račun Gorana Markovića.

Goran Macura i Milan Rujević potom su s Nedeljkom Tešanovićem došli u poslovnicu banke u Zagrebu kako bi Tešanović podigao novac s tekućeg računa kojeg bi kasnije predao Milanu Rujeviću, a on bi ga podijelio s Cvišićem i drugim sudionicima. U drugostupanjskoj odluci suda naloženo je da se kao svjedoci saslušaju Nedeljko Tešanović i Goran Marković, ali oni žive na području BiH i nedostupni su hrvatskom pravosuđu.

“S obzirom da je evidentno kako Općinski sud uKoprivnici nije u mogućnosti saslušati svjedoke Gorana Markovića i Nedeljka Tešanovića, kao i okrivljenika Dražana Cvišića, potrebno je ustupiti kazneni progon Dražana Cvišića nadležnom pravosudnom tijelu BiH”, stoji u sudskom rješenju.

Isti su hakeri prije šest godina s računa tri tvrtke skinuli više od milijun kuna. Ligo grupa ostala je bez 375.000, koprivnička pivovara Carlsberg bez 552.000, a tvrtka Ravna iz Ravne Gore bez 136.000 kuna. Za to kazneno djelo na koncu su osuđeni samo pomagači – Ivan Figurić iz Nove Gradiške te Nedjeljko Tešanović i Radmila Bulić iz BiH. Priznali su krivnju pa je Figurić, koji je bio vozač i vođa dijela skupine, dobio 19 mjeseci zatvora, Tešanović sedam mjeseci, a Radmila Bulić godinu dana rada za opće dobro. Potonji je dvojac samo podizao novac s računa i nije bio upućen u cijelu akciju.

Trojac je pao nakon upada na račun Ligo grupe kad su išli u banku podići novac. No, krupne ribe – hakeri i organizatori kriminalnog djela – i dalje su na slobodi te nedostupni pravosuđu.


Tagovi: BIH CARLSBERG HAKERI LIGO GRUPA

NEDAVNO OBJAVLJENO