BORIS VUJČIĆ O INFLACIJI I KAMATAMA

Guverner HNB-a: Moguće je da rate kredita uskoro porastu za 20 posto

Objavljeno, 16. listopada 2021. Razgovori
# Foto: HNB / Boris Vujčić, guverner Hrvatske narodne banke
AUTOR
Redakcijski tekst

Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić najavio je izmjene regulative koja je bankama omogućavala da bez suglasnosti klijenata odobrava prešutne minuse na računima na koje se plaćaju osjetno više kamate.

“Predložene izmjene regulative prvenstveno su usmjerene na osiguravanje postupne otplate u slučaju smanjenja ili ukidanja prešutnih prekoračenja, cjelovito informiranje te i nešto nižu cijenu. Postupna otplata je važna zato da potrošači ne dođu u situaciju da moraju odjednom podmirivati minuse u slučaju da im budu smanjeni ili ukinuti, što se u pravilu događa kada korisnik tekućeg računa ostane bez redovnog prihoda.

Baš iz razloga što su kod prešutnih prekoračenja banke zadržale iste funkcionalnosti koje su imale kod dopuštenih prekoračenja, naši građani nisu obratili pažnju na razlike smatrajući da se radi »samo o promjeni naziva kredita«, a razlika u cijeni je bila tolika da je nisu ni primjećivali, otprilike 4 kune mjesečno na razini prosječnog potrošača”, najavio je guverner u razgovoru za Novi list.

Što će na koncu biti s time? Evo iz HUB-a su demantirali da će za svih biti minusa nakon što ste najavili da će se svi parametri, pa i kamata, s dopuštenih prenijeti na prešutne.

– Vjerujemo da će se naći rješenje koje će dovesti do bolje zaštite potrošača u pogledu postojećih prešutnih prekoračenja, a koje će istovremeno stvoriti preduvjete za uspostavu okruženja u kojem bi egzistirala oba proizvoda (dopušteno i prešutno prekoračenje) u onoj ulozi za koju su namijenjeni, odnosno ostvarila bi se jasna razlika između prešutnih i dopuštenih prekoračenja.

Očekujemo da će banke biti spremne primijeniti viši standard zaštite potrošača i prije nego što se donesu zakonske izmjene jer je i bankama u interesu da njihovi klijenti budu zadovoljni uslugama koje koriste. Uz 13 banaka koja nude prešutna prekoračenja, na tržištu je sedam banaka koje klijentima odobravaju samo dopuštena prekoračenja i koje zbog ograničenja cijene klijentima nisu ukinuli prekoračenje, a nisu ih ni »prebacile« na prešutno.

Kao jedan od ključnih rizika navodite balon na tržištu nekretnina. Kupuje se u kešu, ali sve više i iz kredita. Koliko je to rizično i kolika je šansa da sve skupa »pukne«?

– Nekretninski balon još je uvijek u razmjerno ranoj fazi nastanka. Cijene stambenih nekretnina tek su nedavno nadmašile razinu iz 2008. godine i još uvijek su blago iznad razina koje su utemeljene na ekonomskim fundamentima. Ali stupanj precijenjenosti se povećao u pandemiji i nastavlja rasti. U mjeri u kojoj se kupovine financiraju kreditima, HNB može djelovati kroz regulaciju uvjeta odobravanja kredita.

Razborite politike kreditiranja važne su jer pridonose stabilnosti tržišta i financijskog sustava kao i zaštiti samih dužnika čak i ako ne mogu same zaustaviti napuhivanje cjenovnog balona. Velik dio ovog razgovora posvećen je inflaciji i očekivanjima u pogledu rasta kamatnih stopa. Taj će preokret najvjerojatnije biti polagan, ali ne može se potpuno isključiti mogućnost da stope rastu brže.

Stoga i dužnici s dugoročnim kreditima odobrenima uz varijabilne kamatne stope trebaju biti spremni za još uvijek ipak malo vjerojatan scenarij da im u kratkom roku rate kredita porastu za 10 ili čak 20 posto.

Cijeli intervju možete pročitati OVDJE.


Tagovi: BORIS VUJčIć HNB INFLACIJA KAMATE RATE KREDITA

NEDAVNO OBJAVLJENO