RAČUNI ĆE, OBEĆAVAJU, OSTATI ISTI

Najgušće naseljen koprivnički kvart konačno će dobiti vlastiti sustav grijanja

Objavljeno, 18. travnja 2019. Vijesti
# Foto: DANICA.HR / ILUSTRACIJA / Radovi u Koprivnici
AUTOR
Redakcijski tekst

Problem grijanja na Trgu kralja Tomislava, najgušće naseljenom koprivničkom kvartu, vuče se već desetljećima i ovog će ljeta konačno biti riješen. Pri kraju su radovi na postavljanju kotlovnica pokraj zgrada i ugradnji popratnih instalacija.

Stanari osmerokatnica i uglovnice uz Ulicu Ante Starčevića grijali su se iz Podravkine tvorničke kotlovnice trošnim toplovodom u kojem se do zgrada gubilo mnogo toplinske energije. Sustavom grijanja i računima nisu zato bili zadovoljni stanari, ali ni Podravka koja već godinama najavljuje kako će prestati grijati zgrade na Tomislavcu.

Nakon pregovora koji su počeli prije dvije godine, predstavnici stanara i investitora konačno su postigli dogovor uz ‘moderiranje’ gradskih vlasti koje su na koncu uspjeli pomiriti prijepore oko cijene investicije i uvjeta otplate. Njemački RWE, koji je preuzeo cijeli koprivnički plinski biznis, na kraju je kao investitor preko svojeg poduzeća Koprivnica plin korigirao ponudu, pa su ugovori potpisani.

Investicija je ukupno vrijedna blizu četiri milijuna kuna, a stanari su dobili povoljne uvjete otplate i jamstva da im ukupni računi za grijanje – s 20-godišnjom otplatom novih kotlovnica – neće biti viši od dosadašnjih koje su plaćali Podravki. Kako je to zapravo moguće? Štos je u starom toplovodu koji je od Podravke vodio do zgrada na Trgu kralja Tomislava i iz kojeg se – prema neslužbenim informacijama – gubila najmanje trećina isporučene toplinske energije. No, gubitke su svejedno plaćali stanari jer im je Podravka naplaćivala svu isporučenu energiju, bez obzira što dobar dio nije ni došao do njihovih stanova.

Višedesetljetni problem grijanja bit će riješen tako što će svaka zgrada na Tomislavcu dobiti vlastitu vanjsku kotlovnicu s mogućnošću reguliranja njezina režima rada. Postavljanje tih kotlovnica, kako doznajemo od investitora, trebalo bi biti dovršeno najkasnije do kraja svibnja, a potom slijede radovi na toplinskim podstanicama unutar zgrada. U svakom slučaju, novi sustav bit će spreman do iduće sezone grijanja koja počinje prvog dana listopada.

Što kažu brojke? Jedna od osmerokatnica, primjerice, svoju će kotlovnicu i novi sustav platiti blizu 600.000 kuna, a RWE i Grad pobrinuli su se da kamata za otplatu investicije za stanare bude niža od pet posto. Prema okvirnom izračunu, stanari će za investiciju godišnje izdvajati nešto više od 26 kuna po četvornome metru, što na primjeru stana od 70-ak kvadrata iznosi ukupno 1800 kuna, odnosno oko 150 kuna na mjesec.


Tagovi:

NEDAVNO OBJAVLJENO