PET KLJUČNIH PROJEKATA

Gradski čelnici uputili dobrodošlicu premijeru: Želimo odgovore na ova pitanja

Objavljeno, 22. kolovoza 2019. Vijesti
# Foto: Robert Mihaljević (Mišel Jakšić i Ivan Pal)
AUTOR
Robert Mihaljević

Gradske vlasti u Koprivnici uputile su u četvrtak dobrodošlicu premijeru Andreju Plenkoviću koji sa suradnicima dolazi na Renesansni festival te će održati sastanke u Podravki i sjedištu Županije.

Gradonačelnik Mišel Jakšić i predsjednik Gradskog vijeća Ivan Pal na konferenciji za novinare najavili su kako će od Vlade danas tražiti odgovore na konkretna pitanja i projekte. Riječ je o gradnji brze ceste, drugog kolosijeka pruge, centra za otpad Piškornice, privatizaciji Podravke i ulaganju u školstvo.

“O tim temama se predugo govori i vrijeme je da konačno dobijemo neke odgovore”, izjavio je gradonačelnik.

Podsjetio je kako je premijer Plenković na Renesansnom festivalu prije dvije godine najavio kako će brza cesta do danas stići do Koprivnice, ali to se nije dogodilo.

“Osim toga, preko nekih nezavisnih zastupnika puštaju se probni baloni o privatizaciji državnog udjela u Podravki. Mi danas od premijera tražimo da se izjasni o tome”, upozorio je Jakšić.

Učenički dom

Gradske čelnike posebno je zasmetala najava župana Darka Korena kako Županija odustaje od gradnje nove obrtničke škole u Koprivnici, za što je Grad osigurao zemljište i uložio čak 12 milijuna kuna u svu potrebnu infrastrukturu.

“Nije u redu da za odustajanje od projekta koji smo godinama zajedno gurali doznamo iz medija”, veli koprivnički gradonačelnik.

Posebno ga, kaže, smeta i činjenica da o razvoju strukovnog obrazovanja u Koprivnici i županiji baš ništa nisu rekli županijska obrtnička i gospodarska komora. Da bi volio čuti što o tome misli HGK u Koprivnici, dometnuo je i šef Gradskog vijeća Pal.

“U postojećoj školskoj zgradi u kojoj su srednja strukovna i obrtnička škola danas je oko 1700 učenika i gotovo 300 profesora. To je neodrživa situacija. Već godinama u toj zgradi ima prostora u kojima učenici ne bi smjeli biti”, upozorio je Pal.

Naglasio je i kako Koprivnica zbog razvoja cjelokupnog srednjeg školstva mora imati učenički dom.

“Ne možemo imati ozbiljno srednje školstvo bez učeničkog doma u Koprivnici. Sve okolne županije imaju učeničke domove i posebne zgrade strukovnih škola, jedino mi to nismo riješili”, ističe Pal.

Na pitanje kako se taj problem s obrtničkom školom i učeničkim domom nije riješio u doba dok je on osam godina bio dožupan zadužen za školstvo, Pal je odgovorio kako se radilo na tome.

“Problem smo u paketu trebali riješiti projektom javno-privatnog partnerstva koji je bio težak 300 milijuna kuna – oko 200 milijuna Županija i oko 100 milijuna Grad. No, unatoč potpisanom ugovoru, Vlada je na koncu od toga odustala”, podsjetio je Pal.

Palača pravde

Na pitanje što je s odlukom Vlade još iz 2006. godine da se HŽ-ovo konačište daruje Gradu za potrebe učeničkog doma, Jakšić je odgovorio da nikad nije bio problem na gradskoj strani.

“Razgovarali smo s predstavnicima Vlade o državnim nekretninama na području Grada, a u tom paketu riješili bi se konačište, zgrada u Svilarskoj i Palača pravde koja je još u gradskom vlasništvu, a trebala je odavno biti državna. No, ništa nije riješeno”, objasnio je Jakšić.

Dodao je kako je ključni uvjet prijenosa državnih nekretnina na lokalne jedinice da te jedinice nemaju otvorenih potraživanja prema državi.

“Mi smo ovog časa još u sudskom sporu s državom koja nije plaćala obveze za novu gimnaziju, a spor je težak oko šest milijuna kuna. Grad se ne može niti želi odreći tog novca”, zaključio je čelni čovjek Koprivnice.

Gradski i županijski dužnosnici s Plenkovićem i njegovim ministrima sastat će se u 15.30 sati u sjedištu Podravke, a u 16.10 sati predviđen je i zajednički sastanak u zgradi Županije.


Tagovi: ANDREJ PLENKOVIC IVAN PAL MISEL JAKSIC SASTANAK

NEDAVNO OBJAVLJENO