STOŽER CIVILNE ZAŠTITE

Gradske vlasti odgodile sve manifestacije u zatvorenom osim kina

Objavljeno, 12. ožujka 2020. Vijesti
# Foto: ILUSTRACIJA / Kino Velebit u Koprivnici
AUTOR
Redakcijski tekst

U prostorijama Gradske uprave u četvrtak održana je radna sjednica Stožera civilne zaštite Grada Koprivnice, a nakon razmjene potrebnih informacija s ravnateljem Opće bolnice dr. Matom Devčićem i svim ravnateljicama i ravnateljima osnovnih škola, vrtića i gradskih ustanova.

Prema dobivenim informacijama i uputama iz nacionalnog i županijskog Stožera civilne zaštite, Stožer civilne zaštite Grada Koprivnice, donio je Odluku o privremenoj odgodi održavanja svih manifestacija u zatvorenim prostorima koje su u nadležnosti (organizacijski dio) Grada Koprivnice do daljnjega, vezane uz situaciju s korona virusom.

Preporuka se konkretno odnosi na održavanje izložaba, koncerata, predstava, plivačkih turnira, skupština vatrogasnih i ostalih društava u zatvorenim prostorima tijekom nadolazećeg vikenda i narednih dana gdje se okuplja veći broj ljudi, osim kina Velebit, koje će u smanjenom kapacitetu prema unaprijed zadanim mjerama opreza emitirati projekcije.

„Ovom odlukom želimo smanjiti pritisak medija i javnosti na rad naših škola, vrtića, bolnica, ambulanti, policije i ostalih gospodarskih subjekata“, rekao je gradonačelnik Mišel Jakšić te nadodao kako u ovom trenutku u našem gradu nije zabilježen niti jedan slučaj zaražene osobe korona virusom.

Uvijek smo brinuli i brinut ćemo o sigurnosti naših građana. Sve naše službe s pozornošću prate sve važne okolnosti i informacije, primjenjujući sve upute središnjeg nacionalnog Kriznog stožera. Ova situacija zahtijeva odgovornost svih organizacija, institucija, ali i svakog pojedinca. Pravi i jedini izvor informacija su nadležne institucije koje svoj posao rade profesionalno, stručno i kvalitetno. I u tome imaju moju punu podršku“, zaključio je gradonačelnik Mišel Jakšić.

Sjednica Stožera civilne zaštite u četvrtak u Koprivnici / Foto: Grad Koprivnica

Na izlaganje gradonačelnika, nadovezala se ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije Draženka Vadla.

„Na području Koprivničko-križevačke županije nema cirkulacije korona virusa. To je najvažniji podatak za naše stanovništvo. Prema svim podacima s kojima raspolažemo, trenutno nema potrebe za zatvaranjem vrtića i škola jer se ne nalazimo u žarišnom području“, istaknula je ravnateljica Vadla.

Nadodala je kako je važno pridržavati se higijenskih navika kao i do sada te boraviti što češće vani na svježem zraku, jednostavno, živjeti najnormalnije u ovakvoj situaciji koja će sigurno još jedno vrijeme biti prisutna.

Zaključak je gradskog Stožera civilne zaštite da ovog trenutka nema potrebe za provedbom strožih mjera od onih koje je preporučio nacionalni Stožer civilne zaštite.

Važno je da građani slušaju preporuke Zavoda za javno zdravstvo.

Mjere opreza kojima se može smanjiti infekcija su:

  • održavajte osobnu higijenu s naglaskom na pranje ruku,
  • koristite papirnate maramice te ih higijenski odložite nakon korištenja,
  • izbjegavanje dodirivanja sluznice očiju, nosa i usta prljavim rukama
  • održavajte higijenu prostorija i redovito provjetravajte prostorije u kojima se boravi,
  • izbjegavajte boravak u zatvorenoj prostoriji u kojima boravi mnogo ljudi,
  • izbjegavajte mjesta gdje može doći u kontakt s oboljelim osobama.

Epidemiolozi u Koprivničko-križevačkoj županiji su dostupni: radnim danom od 7 do 15 sati na broj telefona 048 681-401 ili 048 655-121, a poslije 15h, vikendom i blagdanom na broj pripravnog epidemiologa 098 592 215 bez obzira radi li se ili ne o simptomima sličnim  gripi (povišena tjelesna temperatura, kašalj, grlobolja, kratak dah, umor).

Sve informacije, upute, protokoli i smjernice te aktualnosti vezane za korona virus mogu se pronaći i na službenim mrežnim stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo,  Ministarstva zdravstvaRavnateljstva civilne zaštite te Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

IZVOR: GRAD KOPRIVNICA


Tagovi: GRAD KORONAVIRUS MANIFESTACIJE ODGODA STOžER

NEDAVNO OBJAVLJENO